Nieuw Wetboek van Strafvordering naar de Tweede Kamer

Het einde is in zicht: na vele jaren voorbereiding wordt het wetsvoorstel voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Sv) dan toch echt ingediend bij de Tweede Kamer. Dat heeft de ministerraad besloten op voorspraak van de ministers op Justitie en Veiligheid, Weerwind (D66) en Yesilgöz-Zegerius (VVD).

Delen:

advocaat-rechtbank_5772
foto: Geert Snoeijer

Het Sv viert in 2026 zijn honderdste verjaardag. Maar als het meezit, haalt het dat niet. Bijna tien jaar na de aankondiging van een moderniseringsslag van het Nederlandse strafprocesrecht door een algehele herziening, nadert de ontknoping. Met de wetswijziging hoopt de wetgever beter aan te sluiten op eenentwintigste-eeuwse uitdagingen zoals cybercrime en ondermijning, en daarnaast orde te scheppen. Het huidige wetboek is na zo’n honderdvijftig wijzigingen een onoverzichtelijk geheel, waarin bovendien belangrijke rechtsvorming van de Hoge Raad niet doorklinkt.

Technologische ontwikkelingen

“Het nieuwe wetboek stelt de strafrechtketen in staat beter in te spelen op technologische ontwikkelingen die elkaar razendsnel opvolgen”, zegt minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind. Ook vindt hij het belangrijk dat de belangen van alle betrokkenen worden meegenomen, waaronder die van het slachtoffer. De Raad van State adviseerde vorig jaar op dit punt het wetsvoorstel aan te scherpen. Weerwind noemt onder meer als verbetering dat het voor slachtoffers makkelijker wordt kennis te nemen van het strafdossier. Ook kunnen zij klagen over de keuze om geen opsporingsonderzoek te starten.

Implementatieperiode

Het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering introduceert nieuwe opsporingsbevoegdheden, versimpelt procedures en moet bijdragen aan kortere doorlooptijden. Ook zijn de formuleringen zo veel mogelijk techniekonafhankelijk gemaakt om te voorkomen dat het om de haverklap bij de tijd moet worden gebracht. Het wetsontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met de verschillende organisaties in de strafrechtketen zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de rechtspraak en de advocatuur. Deze zullen tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe situatie, om mensen op te leiden en de ICT in de lucht te krijgen. Op het moment is men in gesprek over een realistische implementatieperiode. Eind vorig jaar riepen politie, OM en Rechtspraak de politiek op tot een beleidsluwe periode in aanloop naar de invoering.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven