Nieuwe regels voor distributieovereenkomsten

Op 1 juni 2022 treden de nieuwe Groepsvrijstellingsverordening verticale overeenkomsten en de Richtsnoeren verticale beperkingen van de Europese Commissie in werking.

Delen:

Zowel de Groepsvrijstellingsverordening verticale overeenkomsten (‘Groepsvrijstelling’) als de Richtsnoeren verticale beperkingen (‘Richtsnoeren’) zijn belangrijk voor de beoordeling van afspraken tussen leveranciers en distributeurs. Distributieovereenkomsten die in strijd zijn met het kartelverbod zijn nietig en kunnen worden beboet door de Europese Commissie (‘Commissie’) of de ACM. Distributieovereenkomsten waarbij het marktaandeel van de leverancier en de distributeur onder de dertig procent blijft, zijn vrijgesteld van het kartelverbod. Daarbij mag er geen sprake zijn van hardcorebeperkingen (vaststellen wederverkoopprijs, verdelen werkgebieden/klanten en beperking internetverkoop).

Dual distribution en dual pricing

Leveranciers die zelf op detailhandelsniveau actief zijn (dual distribution) moeten voortaan opletten bij informatie-uitwisseling met distributeurs. De Commissie heeft toegelicht dat alleen informatie-uitwisseling die noodzakelijk is om de productie of distributie van goederen te verbeteren, van de Groepsvrijstelling kan profiteren.

Verder komt er meer ruimte voor leveranciers om verschillende (groothandels)prijzen te hanteren voor online en offline verkoopkanalen (dual pricing). Zolang het prijsverschil verband houdt met de investeringen en kosten van de verschillende verkoopkanalen, is de Groepsvrijstelling van toepassing.

Internetverkoop

De Groepsvrijstelling is niet van toepassing op online (handels)platformen (zoals Amazon en Bol.com) die zelf concurreren met de gebruikers van hun platform. Volgens de Commissie leiden distributieovereenkomsten met online platformen vaak tot mededingingsbezwaren.

De Groepsvrijstelling en Richtsnoeren sluiten aan bij het Coty-arrest, waarin is geoordeeld dat een verbod op online platformverkopen van luxeproducten is toegestaan. Volgens de Commissie beperkt een dergelijk verbod alleen de manier van online verkoop (geen hardcorebeperking). Ook zijn verschillende voorschriften bij online en fysieke verkoop toegestaan, mits daarmee niet de online verkoop wordt beperkt.

Een algeheel verbod op prijsvergelijkingswebsites is wel een hardcorebeperking. Volgens de Commissie zijn prijsvergelijkingswebsites namelijk advertentiekanalen en wordt door een dergelijk verbod de passieve verkoop belemmerd.

Exclusieve en selectieve distributie

Hoewel de term exclusief anders suggereert, verduidelijkt de Commissie nu dat er bij een exclusief distributiestelsel maximaal vijf distributeurs per gebied of klantenkring aangewezen kunnen worden. Dit aantal moet wel in verhouding staan tot het toegewezen gebied, de klantenkring en de benodigde investeringen.

De Groepsvrijstelling maakt het voor leveranciers bovendien makkelijker verschillende distributienetwerken (open, exclusief, selectief) naast elkaar te hanteren. Zo kan het distributeurs niet alleen worden verboden actief te verkopen in gebieden met een exclusief systeem, maar ook om actief én passief te verkopen aan niet-erkende distributeurs bij een selectief systeem.

Tips

  1. Leveranciers die zelf ook aan consumenten leveren, moeten meer dan voorheen bedachtzaam zijn op het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Leveranciers doen er goed aan bepaalde waarborgen die informatie-uitwisseling tegengaan in te bouwen.
  2. Distributieovereenkomsten die op 31 mei 2022 van kracht waren maar niet aan de voorwaarden van de Groepsvrijstelling voldoen, worden tot 31 mei 2023 van het kartelverbod uitgezonderd, mits er aan de voorwaarden van de oude Groepsvrijstelling werd voldaan. Tot die tijd kunnen leveranciers hun distributiestelsels controleren en aanpassen.
Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven