Juridisch nieuws

Notarissen adviseren over digitaal Europa

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Notarissen uit Europa, waaronder Nederlandse, gaan de Europese Commissie adviseren over een ‘digitaal Europa’, omdat de plannen ook relevant zijn voor het notariaat. Die gaan bijvoorbeeld over de digitale uitwisseling van documenten.

De Europese Commissie vindt dat Europa meer collectief moet investeren in de nieuwste technologieën, die betrekking hebben op gegevensbehandeling, cyberveiligheid en artificial intelligence. Daarvoor heeft de commissie een Digitaal Europa programma voorgesteld.

De nieuwe projecten gaan onder meer over grensoverschrijdende verbindingen, zoals de digitale uitwisseling van documenten maar ook zaken als de digitale handtekening, digitale verzending en digitaal archiveren. Allemaal kwesties waarmee ook het notariaat te maken krijgt. Daarom heeft het bestuur van de Raad van notarissen in Europa (CNUE) vrijdag 13 september besloten de CNUE-Werkgroepen Vennootschapsrecht, IT en Vastgoed te vragen een gemeenschappelijke reactie namens het Europees notariaat voor te bereiden. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is vertegenwoordigd in die werkgroepen.

De Europese notarissen zijn volgens de commissie al eerder een betrouwbare partner bij IT-projecten gebleken. Bijvoorbeeld bij ARERT voor de testamenten en Europese verklaringen van erfrecht, het Europees Notarieel Netwerk en de CNUE-sites.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures