NOvA enthousiast over wetsvoorstel versterking rechtsbijstand

Onlangs kwam het kabinet met het wetsvoorstel versterking rechtsbijstand in het strafproces. Onder die nieuwe wet zouden verdachten alleen nog kunnen afzien van hun recht op consultatiebijstand na een gesprek met een advocaat. De NOvA is verheugd over het wetsvoorstel.

Delen:

Foto: Depositphotos

Momenteel kunnen verdachten in strafzaken, als zij dat willen, afzien van rechtsbijstand door een advocaat. Niet altijd hebben ze goed door welke consequenties die keuze allemaal voor hen zou kunnen hebben. Het nieuwe wetsvoorstel regelt dat het onmogelijk wordt om van rechtsbijstand af te zien zonder daarbij eerst door een advocaat te zijn ingelicht over de gevolgen van dat besluit.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) pleit al langer voor versterkte rechtsbijstand in het de voorfase van strafprocessen. In een brief aan minister Weerwind van rechtsbescherming beoordeelt men het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt dan ook positief: “De NOvA zet zich hier al jaren voor in en juicht deze plannen toe. De NOvA onderschrijft het belang de toegankelijkheid van rechtsbijstand in de voorfase van strafzaken te versterken op de wijze zoals in het wetsvoorstel is gedaan.”

Kanttekeningen

Tegelijkertijd plaatst de NOvA een tweetal kanttekeningen bij het huidige wetsvoorstel. Enerzijds wijst men op de taakverzwaring voor advocaten die de nieuwe wet met zich mee zou brengen. “Het is in de uitvoering van belang dat steeds genoeg advocaten beschikbaar zijn om tijdig de benodigde bijstand te kunnen leveren.”

Ten tweede vraagt de NOvA aan de minister om, naast kosteloze rechtsbijstand voor minderjarigen en kwetsbare meerderjarigen, ook kosteloze rechtsbijstand voor meerderjarige, niet-kwetsbare verdachten in specifieke gevallen bij wet te regelen. “Op die manier blijven verdachten die onvoldoende draagkrachtig zijn niet verstoken van rechtsbijstand.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven