OCI sluit ‘staatsdeal’ in Abu Dhabi

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De in Amsterdam genoteerde kunstmestproducent OCI brengt zijn kunstmestactiviteiten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika onder in een samenwerkingsverband met staatsoliebedrijf Adnoc uit Abu Dhabi. De bedrijven bevestigden dat er een overeenkomst is gesloten, nadat al bekend was dat over een bundeling van krachten werd gesproken.

Emile Bongers, dealmaker voor Stibbe:  “Het internationale karakter van deze zaak, met een groot aantal betrokken jurisdicties waaronder Nederland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten in een complexe business, maakte dit een tot technisch ingewikkelde en uitdagende transactie. Een team van onze specialisten heeft in kort tijdsbestek geadviseerd over alle Nederlandse facetten van de transactie. Deze omstandigheden benadrukken dat dit soort zaken uitsluitend succesvol kan worden begeleid door een full service kantoor zoals Stibbe. In dit verband heeft Stibbe ook het voordeel het enige Nederlandse advocatenkantoor te zijn met een kantoor in Dubai. We zijn betrokken geweest bij de implementatie van de joint-venture structuur en hebben een uitgebreid Due Dilligence onderzoek gedaan op alle onderdelen van de transactie met een Nederlands raakvlak. Door het inzetten van vier Stibbe kantoren – Dubai, Amsterdam, Londen en New York – waren we in staat indien nodig 24 uur per dag door te pakken en zo zeer krappe deadlines te halen.”

“Bij deals waar een dergelijk Sovereign Wealth Fund bij betrokken is wordt over het algemeen veel tijd besteed aan Due Diligence en staat vertrouwelijkheid hoog in het vaandel. In geval van geschillen wordt dan ook eigenlijk altijd voor arbitrage gekozen in plaats van gewone rechtspraak. Het hele proces van onderhandelingen tot signing kan bij staatsfondsen soms wat langer duren dan bij bijvoorbeeld corporates en PE fondsen. We merken dat het veranderende fiscale landschap in Nederland, met name het plaatsen van bepaalde jurisdicties zoals de VAE op een zwarte lijst van low tax jurisdicties, af en toe staatsfondsen in de weg zit, met name bij de fiscale structurering van een transactie. Nederland lijkt bij de aanpak van vermeende agressieve fiscale planning dan ook wat door te slaan doordat bijvoorbeeld ook staatsfondsen uit deze low tax jurisdicties worden geraakt bij substantiële investeringen in de Nederlandse economie. Zo is het in principe niet meer mogelijk om een tax ruling af te sluiten en zullen bronbelastingen op rente- en royaltybetalingen geheven gaan worden. Hiermee loopt Nederland uit de pas met de rest van Europa.”

“Het kantoor in Dubai hebben we nu 10 jaar en biedt ons de mogelijkheid dicht bij onze cliënten, waaronder staatsfondsen te zijn. Daarnaast werken we als onafhankelijk kantoor veel samen met internationale kantoren uit met name de VS en het VK. In deze zaak voor de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) hebben we intensief samen gewerkt Shearman & Sterling. Hetzelfde geldt overigens voor een andere recente joint venture die ADNOC is aangegaan met Vitol en het IFM Global Infrastructure Fund voor wat betreft de opslagterminals business van VTTI.”

Adviseurs OCI NV: Cleary Gottlieb Steen & Hamilton (Gamal Abouali, Chris Macbeth), JP Morgan

Adviseurs ADNOC: Stibbe (Emile Bongers, IJsbrand van Straten, Hans Witteveen, Michael Molenaars, Reinout de Boer, Charlotte Tolman, Janneke Muller, Christine Plagmeijer, Jeanine Clabbers, Steven Hijink, Lars in ’t Veld, Roderik Vrolijk, Cees Graafland, Quirine Broekema, Wouter den Hollander, Ea Visser), Citigroup

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl