Only dead fish…

Delen:

Ken je die uitdrukking: “only dead fish go with the flow”? Hij schoot gistermiddag ineens in m’n hoofd en vanmorgen stond ik er ook mee op. En aangezien vandaag de deadline is voor mijn bijdrage aan Mr kan het niet anders of dit stukje komt ervan.

Om te beginnen: het is waar! Wat vissen betreft, maar ook voor ons professionals.  Natuurlijk is het geen probleem om een tijdje met de stroom mee te drijven, maar niet te lang en hou goed in de gaten waar je heen gaat. Anders ben je op een dag “dead in the water”. Voor je het weet ziet men je bovendien als “dead weight”.

Niet een positie waarin je wilt verkeren in deze tijden van crisis, reorganisatie, downsizing en budget cuts. Bovendien moet je volgens mij ook om anderen redenen oppassen om je te veel door “the flow” te laten meevoeren in je loopbaan. Water stroomt immers per definitie naar beneden en bovendien steeds langzamer.

Ok, misschien is dit wel een overdosis metaforen, maar je snapt wel waar ik heen wil.

Je ziet om je heen veel mensen waarmee dat gebeurt en het zou me niet verbazen als het jou ook is overkomen. Je studeert, krijgt een baan, doet je werk goed, maakt wat promotie, prettig salaris, leuke collega’s. Of je werkt voor jezelf: opdracht na opdracht, tevreden klant na tevreden klant, mooie omzet op mooie omzet.

Kortom alles gaat lekker en dan op een dag…

  • Vinden je compagnons je omzet te laag
  • Is je omzet top, maar je leven een aaneenschakeling van werk en dorre lege oppervlakkigheid  
  • Heb je 7 jaar 80 uur per week gewerkt en oordeelt de maatschap je toch ongeschikt voor het partnertraject
  • Wordt er iemand van buiten benoemd als head legal terwijl jij al jaren “voorgesorteerd” stond
  • Wordt je niet meer gebeld voor interim klussen
  • Zijn klanten niet meer bereid je tarief te betalen

Vul zelf maar aan.

Voor mij zijn dit beelden die horen bij “to go with the flow”. Nog 1 metafoortje dan: Het risico, ja zelfs de kans, is groot dat de stroom die al die jaren zo comfortabel voortstuwde je ineens naar een zijarm van de rivier brengt waar het water tot stilstand komt. De dode vissen die daar terecht komen zakken op een gegeven moment naar de bodem om daar in de modder uiteen te vallen.

Als je het je overkomt is het ontzettend rot voor je. Dat meen ik en als ik je kan helpen dan zeg je het maar. Realiseer je echter ook dat het erbij hoort als “going with the flow” de loopbaan- of ondernemingstrategie is die je gekozen hebt. Wees geen slachtoffer. De prijs die je betaalt als je je toekomst teveel van anderen laat afhangen, is dat je op een dag uitkomt waar je niet wilt zijn. 

Veel zelfstandige juristen die ik spreek hebben als voornaamste doelstelling iets wat ik altijd aanduid als “lekker werken, geen gezeik”. Ik snap dat en an sich is er niets mis mee. Maar als zelfbenoemd pastor 😉 van het juridisch ondernemerschap preek ik me toch altijd de blaren op de tong om iedereen er maar van te doordringen dat dit op zichzelf niet voldoende is om tot een duurzaam ondernemerschap te komen. Je kunt op die basis niet door tot je 70ste. Het is teveel op “going with the flow”.

Er zijn tegenwoordig veel mensen die betogen dat we af moeten van het idee dat ondernemingen altijd moeten groeien. Ben ik het volstrekt mee oneens. Groeiambitie is noodzakelijk om dynamiek, innovatie en verandering aan te jagen. Zonder die ambitie ontstaat stilstand en zinkt zo’n bedrijf als een dooie vis in de modder en valt het uit elkaar.

Ik begin over die bedrijven en groei omdat ik denk dat hetzelfde geldt voor juridisch ondernemers. Je moet groeiambitie hebben. Kun je die niet ontwikkelen, dan moet je misschien niet willen ondernemen. Zonder die ambitie is je onderneming namelijk op termijn niet levensvatbaar. En ambitie betekent doelstellingen (in € of iets heel anders) en gerichte actie om die te bereiken. Het betekent dus ook investeren en dingen doen die je moeilijk vindt of misschien zelfs eigenlijk niet durft.

Zet een punt op de horizon, stap uit je comfortzone en ga op weg.

En onthou: only dead fish go with the flow.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven