Ontwikkelingen letselschade 2023

Het jaar is weer bijna voorbij. Er zijn in 2023 weer diverse interessante ontwikkelen op juridisch gebied geweest. Ook op het gebied van letselschade. Dit rechtsgebied blijft in beweging, mede door de jurisprudentie.

Delen:

Letselschade, een belangrijk rechtsgebied in Nederland

Letselschade blijft actueel in Nederland. Dat is ook niet zo gek. Het aantal verkeersongelukken nam ook in 2022 weer toe. Daarbij werden met name veel ouderen op de fiets aangereden. Dit is debet aan het feit dat juist deze groep Nederlanders veel gebruik maken van de elektrische fiets. Maar ook het plotseling opduiken van de fatbike zorgt voor veel ongelukken. Verzekeraars zitten met de handen in het haar met deze voertuigen en inmiddels zijn fatbikes ook niet meer te verzekeren. Dit door het feit dat ze diefstalgevoelig zijn en de kans op ongelukken groot is.

Ook bij gemeenten speelt letselschade een grote rol. Zo geldt er per 1 januari 2023 in heel Nederland een helmplicht voor snorfietsen. Dit nadat de gemeente Amsterdam een aantal jaren geleden het initiatief nam voor deze regel. Maar Amsterdam gaat verder, vanaf 1 juli 2023 mag je met de snorfiets alleen nog met help op de rijbaan en niet meer op het fietspad rijden.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal ongelukken met letsel afneemt. De resultaten worden afgewacht door de letselschade advocaten in Amsterdam.

In deze blog bespreken wij 2 ontwikkelingen op het gebied van letselschade:

  • Voorstel wijziging wet Affectieschade
  • Ontwikkelingen op het gebied van whiplash

Wijzigen wet Affectieschade

Per 1 januari 2019 kennen wij in Nederland de Wet Affectieschade. Maar wat is affectieschade eigenlijk?

Affectieschade kan het beste vergeleken worden met een smartengeldvergoeding. Het verschil is alleen dat smartengeld de naasten van het slachtoffer toekomt en niet het slachtoffer zelf. Maar er zijn strikte voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een affectieschadevergoeding.

In de wet staat dat er recht is op affectieschade in de volgende gevallen:

  • Overlijden van het letselschade slachtoffer.
  • Ernstig en blijvend letsel bij het slachtoffer van een ongeluk of medische fout.

Niet iedere naaste van het letselschade slachtoffer heeft recht op affectieschade. Op grond van de Wet Affectieschade komen hiervoor in aanmerking:

  • De partner van het slachtoffer
  • Kinderen
  • Ouders
  • Overige nauwe persoonlijke relaties

Maar hoe zit het dan met broers en zussen. Een letselschade advocaat in Rotterdam kan deze groep naasten niet helpen. Al meerdere keren is een claim van broers en zussen afgewezen. Hierin lijkt in 2024 verandering te komen nu diverse deskundigen pleiten voor een uitbreiding van de gerechtigden op affectieschade.

Ontwikkelingen op het gebied van whiplashzaken

Het is het meest voorkomende letsel bij een aanrijding, whiplashletsel. Het verhalen van letselschade als gevolg van whiplashletsel is ontzettend lastig. Er is veel discussie over het causaal verband. Het lijkt echter steeds gemakkelijker te worden om aan te tonen dat er nekklachten zijn als gevolg van een aanrijding. Was het vroeger noodzakelijk dat een arts direct oordeelde dat er nekklachten waren na een aanrijding, dat lijkt nu niet meer nodig. Ook anderen kunnen dit verklaren, zoals een werkgever, gezinsleden en/ of vrienden. Dit helpt het slachtoffer bij het bewijzen van het causaal verband tussen een aanrijding en whiplashklachten.

Er zijn dus weer belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschade. Wat gaat 2024 ons brengen? Wij wachten met belangstelling af!

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven