Raadsheer? Raadsdame? Raadspersoon? Minister, actie graag

De groep juristen die zich beijvert voor inclusievere taal in de rechtspraktijk, wil daarover in gesprek met minister Weerwind (Rechtsbescherming). Wetswijziging om te komen tot een sekseneutralere functietitel dan ‘raadsheer’ werd door zijn voorganger Dekker doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Delen:

Depositphotos_208091166_S-sekseneutraal-87de1896
foto: Depositphotos

Hoog tijd voor meer inclusieve, genderneutrale taal in de rechtspraktijk, stelde een groep juristen vorig voorjaar. Onder hen rechters, advocaten, een officier van justitie en een staatsraad. Ze begonnen onder de hashtag #mannelijketaalisnietneutraal een actie op social media. Zo betitelden ze de term ‘raadsheer’ als achterhaald, zeker in de huidige tijd, waarin meer dan de helft van de raadsheren vrouw is. Om de oproep tot aanpassing kracht bij te zetten veranderde een aantal sympathiserende mannelijke raadsheren hun functienaam op social media in ‘raadsdame’.

‘Uitgebreide wetgevingsoperatie’

De actie leidde tot Kamervragen. Minister Dekker erkende dat de functietitel raadsheer “onmiskenbaar een mannelijke connotatie” heeft en zei dat wijziging naar een of meerdere sekseneutrale titels in de rede ligt. Maar omdat wijziging volgens hem een uitgebreide wetgevingsoperatie behelst, met potentieel grote gevolgen voor de rechtspraktijk – omdat begrippen als ‘raadsheer’, ‘raadsheer-plaatsvervanger’ en ‘raadsheer-commissaris’ in verschillende wetten en lagere regelgeving voorkomen – schoof hij de beslissing door naar het volgende kabinet. Wel ging Dekker, ter voorbereiding daarop, in gesprek met het WODC over de mogelijkheden een onderzoek te starten naar sekseneutrale functietitels in het rechtsbestel.

Brief

Om te zorgen voor enige voortgang in dit dossier, stuurde de juristengroep onlangs een brief aan Dekkers opvolger Weerwind (te lezen via de LinkedIn-pagina van advocaat Rosa van Zijl, een van de initiatiefnemers). Daarin verzoeken zij de minister stappen te zetten om te komen tot aanpassing. Graag willen ze in overleg met hem om toe te lichten “welk groot maatschappelijk belang gediend is met spoedige aanpassing van wet- en regelgeving”.
Mocht de minister niet reageren, dan zal de actiegroep hem een “reminder sturen die hopelijk meer indruk maakt” dan de brief.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven