Kamervragen over oproep voor genderneutrale taal in de Rechtspraak

De oproep van meerdere juristen voor meer genderneutrale overheidstaal, ook in de Rechtspraak, wordt steeds meer opgepikt. Vier Tweede Kamerleden hebben er Kamervragen over gesteld aan de demissionaire ministers voor Rechtsbescherming en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Delen:

Foto: Depositphotos

‘Raadsheer’, ‘raadsman’, ‘goed huisvader’: het is hoog tijd dat zulke termen in de Nederlandse overheidstaal vervangen worden door moderne, meer inclusieve formuleringen, vinden de juristen, onder wie André Verburg, staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, strafrechtadvocaat Rosa van Zijl, rechter-commissaris Sannah Hübel en enkele andere juristen. Met de hashtag ‘mannelijketaalisnietneutraal’ en een ludieke campagne op sociale media roepen zij op te kijken waar overheidstaal inclusiever geformuleerd zou kunnen worden en om in plaats van ‘raadsheer’ een titel te gebruiken die ook passend is voor vrouwen in deze functie.

Maatschappelijke realiteit

Naar aanleiding van deze campagne hebben de Kamerleden Sneller, Van der Laan (beiden D66), De Hoop (PvdA) en Westerveld (GroenLinks) tien Kamervragen gesteld. Daarbij verwijzen ze naar het artikel ‘Raadsdames in actie: de titel raadsheer is seksistisch’ dat eind mei verscheen in het FD. De Kamerleden willen weten in hoeverre de ministers Dekker en Van Engelshoven vinden dat de titel ‘raadsheer’ voor rechters bij gerechtshoven, de Hoge Raad en de twee bijzondere colleges nog gepast en correct is, nu die functie door alle geslachten wordt uitgeoefend. Ook willen ze weten of de ministers vinden dat genderneutrale titels beter aansluiten bij de maatschappelijke realiteit. Verder vragen ze de bewindslieden aan te geven in welke andere Europese landen wel of geen genderneutrale titels voor alle rechters worden gebruikt.

Wetswijziging

De Kamerleden willen verder horen welke stappen al zijn gezet sinds de Hoge Raad zich begin 2019 positief toonde over het initiatief van advocatenkantoor Jebbink Soeteman, waar twee van de initiatiefnemers advocaat zijn, om voortaan vrouw-inclusieve taal te gebruiken. De Kamerleden horen daarnaast graag van de ministers of ze bereid zijn om via een wetswijziging de titel ‘raadsheer’ aan te passen, en zo ja, wanneer.

Aankaarten

Raad voor de rechtspraak-voorzitter Henk Naves vindt het thema belangrijk en zal dit aankaarten bij de wetgever, zo zei hij in het artikel in het FD. “Wellicht zijn er urgentere zaken, dus ik weet niet hoe snel het zal gaan, maar de term is verouderd. Maak daar iets genderneutraals van, zou ik zeggen.”

De titel ‘raadsheer’ in de praktijk al vervangen voordat de wet is aangepast, zoals sommige rechters doen, vindt hij geen goed idee. “Raadsheer is meer dan alleen een titel. Er zit wetgeving achter, het salaris is eraan gekoppeld.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven