Rechtspraak gaat uithuisplaatsing van ‘toeslagenkinderen’ zelf onderzoeken

De Rechtspraak gaat zelf onderzoek doen naar de uithuisplaatsing van kinderen uit gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Nu kan dat nog niet omdat de persoonsgegevens van de gedupeerden niet bekend zijn. Nieuwe wetgeving moet dat wel mogelijk maken.

Delen:

Rechtspraak gaat uithuisplaatsing van ‘toeslagenkinderen’ zelf onderzoeken - Mr. online
Foto: Depositphotos

Het is op dit moment onduidelijk is om welke zaken het gaat. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft echter wetgeving aangekondigd die inzage in en het delen van die persoonsgegevens mogelijk moet maken. Zodra dat geregeld is, kan het onderzoek van start.

Kinderrechters

Door de toeslagenaffaire is onder meer discussie ontstaan over uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen. De Rechtspraak vindt het van groot belang zelf te onderzoeken wat de overwegingen van de kinderrechters waren om verzoeken tot uithuisplaatsing bij deze groep ouders toe te wijzen. Daarmee wordt begonnen zodra de persoonsgegevens van de gedupeerden bekend zijn.

Brede reflectie

Dit onderzoek staat los van de bredere reflectie waar familie- en jeugdrechters mee bezig zijn. In navolging van de bestuursrechters reflecteren zij op hun taak, rol en aanpak in gezags- en omgangskwesties en jeugdbeschermingszaken, zoals ondertoezichtstellingen uithuisplaatsingen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven