Regeling voor onverwachte schuld uit een erfenis

Delen:

vulpenStaatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft het ontwerp wetsvoorstel ‘Wet bescherming erfgenamen tegen onverwachte schulden’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel haalt de scherpe kantjes af van het beginsel dat een erfgenaam zonder meer moet instaan voor schulden van de erflater, zodra hij de nalatenschap accepteert door zich als erfgenaam te gedragen.

Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat als kinderen een aandenken meenemen uit de boedel van hun overleden ouders, dat betekent dat ze zich als erfgenaam gedragen. En dat betekent dan weer dat ze aansprakelijk worden voor de hele nalatenschap, inclusief eventuele schulden.

Het ontwerp wetsvoorstel biedt mogelijkheden om een (gedeeltelijke) ontheffing te krijgen van die aansprakelijkheid. Het ontwerp wetsvoorstel is gebaseerd op het rapport ‘Erven zonder financiële zorgen’ van Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen (2012). Freek Schols, hoogleraar notarieel recht aan de Radboud Universiteit, is een van de auteurs. Hij is ‘verheugd dat ons rapport is opgepakt en dat één van de door ons voorgestelde oplossingen in een wet wordt uitgewerkt. De wetgever heeft hiermee oog voor de veranderde samenleving waar schulden snel gemaakt zijn en familieverhoudingen – en het weten van elkaars financiële reilen en zeilen – anders zijn dan voorheen.’ Aldus Schols in een persbericht.

Toch waarschuwt Schols ook: “Er lijkt een oplossing te komen voor erfgenamen te goeder trouw. Maar de hoofdregel, dat je moet instaan voor de schulden van de erflater, blijft bestaan. Een erfgenaam doet er dus goed aan zich te beschermen door de nalatenschap beneficiair te aanvaarden – waardoor je als erfgenaam niet aansprakelijk wordt voor schulden. We zijn benieuwd of de politiek dit voorstel ver genoeg vindt gaan.”

Het voorstel is voor advies naar verschillende instanties gestuurd, zoals de Raad voor de rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven