Schade na joyriding: wanneer dekt je autoverzekering het eigenlijk?

Het kan je zomaar gebeuren: iemand neemt zonder toestemming je auto mee voor een ritje. Dit noemen we ook wel joyriding. Helaas zijn joyriders meestal niet zo voorzichtig met je auto als jij zelf. Zo’n ritje leidt daardoor vaak tot schade. Maar wie draait er in die situatie voor de kosten op? Dekt je autoverzekering schade door joyriding? Independer legt het uit.

Delen:

Wie heeft er schade opgelopen?

Er zijn veel factoren die meespelen wanneer er bij joyriding schade is opgelopen. Ten eerste zijn er verschillende soorten schade die je kunt oplopen met joyriding: schade aan de eigen auto of juist schade aan anderen. Let op: je WA-verzekering dekt schade aan de eigen auto door joyriding vrijwel nooit. Hiervoor heb je namelijk allrisk dekking of beperkt casco nodig. Het is dus niet áltijd beter om voor de goedkoopste autoverzekering te kiezen.

Om te bepalen of schade aan anderen door joyriding wordt vergoed door je autoverzekering, hangt af van de twee soorten joyriding: mét of zónder geweldpleging.

Joyriding met of zonder geweldpleging

Als de bestuurder bijvoorbeeld bij je thuis moest inbreken of een wapen moest gebruiken om met je auto te gaan rijden, spreek je van joyriding met geweld. Schade die daaruit volgt, valt helaas niet onder je WA-dekking. Probeer daarom altijd de joyrider te achterhalen. Je kunt dan namelijk een poging doen de schade te verhalen op diens aansprakelijkheidsverzekering. Of op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders natuurlijk, als de joyrider minderjarig blijkt te zijn.

Het kan ook zijn dat er geen geweld nodig was. Bijvoorbeeld als je kind stiekem de autosleutels uit de la heeft gepakt. In dat geval valt schade aan anderen gelukkig wel onder de WA-dekking van je autoverzekering. Misschien wel een slim idee om de sleutels voortaan op een andere plek te bewaren?

En hoe zit het met je schadevrije jaren?

Als je voor een langere tijd geen schade claimt bij je autoverzekering, bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie. Een goede reden om voorzichtig te zijn dus. Maar wat als je wel schade moet claimen nadat een rondje joyriden verkeerd afloopt?

Geen paniek: schade opgelopen na joyriding heeft normaal gesproken gelukkig geen gevolgen voor je schadevrije jaren. Je kunt dus nog gewoon blijven sparen voor een hogere no-claimkorting en dus een lagere premie. Dat scheelt weer in je portemonnee na zo’n joyriding avontuur.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven