Sociaal advocaten krijgen voor ‘sociaal tarief’ toegang tot actuele kennis

Sociaal advocaten kunnen met ingang van deze maand gebruikmaken van ruim dertig databanken en digitale handboeken tegen een verlaagd, ‘sociaal’ tarief. Dit initiatief van Uitgeverij Boom Juridisch geeft de sociale advocatuur op betaalbare wijze toegang tot actuele kennisbronnen op acht rechtsgebieden. De dienst gaat Boom Sociaal Totaal heten en kost dertig euro per maand.

Delen:

beeld: Depositphotos

“Sociaal advocaten dienen toegang te hebben tot noodzakelijke kennisbronnen, zonder dat budget daarbij een belemmering vormt”, zo licht de uitgeverij haar initiatief toe.
Voorbeelden van kennisbronnen die onderdeel gaan uitmaken van Boom Sociaal Totaal zijn onder meer Arbeidsrechtelijke Themata, Huurrecht, Boom Basics en Rechtspraak Updates.

Samenwerking

Voor de totstandkoming van deze nieuwe dienst voor sociaal advocaten werkte Boom samen met de Vereniging voor Sociaal Advocaten Nederland (VSAN) en de Praktizijns-Sociëteit. Sociaal advocaten die lid zijn van een van deze twee verenigingen krijgen nog een extra korting en betalen slechts tien euro per maand.

Het is niet voor het eerst dat de Praktizijns-Sociëteit zich inzet voor de sociale advocatuur in Nederland. In 2021 wierp de vereniging – als juridisch kenniscentrum al sinds 1837 actief – zich op als informatieplatform waar sociaal advocaten gratis of tegen gereduceerde tarieven gebruik van kunnen maken.

Financieel zwaar weer

De sociale advocatuur verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Afgelopen zomer sloeg de Nederlandse orde van advocaten alarm. De NOvA stelde toen dat per direct een noodinvestering nodig was − de door demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) aangekondigde herijking van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand in 2025 is volgens haar bij lange na niet genoeg.

Vlak voor het verkiezingsreces nam de Tweede Kamer een motie aan die opriep tot het doen van een dergelijke noodinvestering. Dit leidde ertoe dat Weerwind voor komend jaar eenmalig 26 miljoen euro uittrekt voor inflatiecompensatie van sociaal advocaten. Ook zegde de minister toe dat hij eraan zal werken dat rechtsbijstandsvergoedingen in de toekomst beter aansluiten op de praktijk.

Commerciële advocatuur

Niet alleen Uitgeverij Boom en de Praktizijns-Sociëteit proberen de sociale advocatuur te helpen. Ook een aantal commerciële kantoren werkt samen met sociaal advocaten. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: sociale kantoren kunnen beschikken over extra – gratis – personeel, en voor junior advocaten van commerciële kantoren is het een mooie manier om proceservaring op te doen.

Meer informatie over Boom Sociaal Totaal en de inhoud van de dienst is beschikbaar op de nieuwe website van de dienst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven