Stickers plakken: wat mag wel en wat mag niet?

Stickers worden overal in het openbaar verspreid en te pas en te onpas opgeplakt. Ook op plekken die daar niet voor bestemd zijn: wildplakken noemen we dat. Het is zeker een effectief en relatief goedkoop middel om te promoten bij een groot publiek, maar toch zijn veel locaties bij wet verboden. Maar wat mag dan wel? Hieronder gaan we verder in over de wetten en regelgeving rondom het plakken van stickers.

Delen:

Stickers plakken is boete pakken?

Op verkeersborden, lantaarnpalen, bij stoplichten of op een brandkastje; overal zie je stickers in het openbaar. Toch mag dit officieel niet. Neem de wet en regelgeving daarom goed in je op voordat je kiest om een sticker te laten drukken om vervolgens in het openbaar te willen verspreiden.

In de wet staat namelijk dat “het verboden is de weg of het gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de wet zichtbaar is te bekrassen, beplakken of te bekladden” (Artikel 2:42). Hieronder valt dus ook het plakken van stickers. Doe je het toch? Dan kun je hier een boete voor krijgen en moet je de sticker weer weghalen. Doe je dat niet? Dan krijg je een dubbele rekening thuis gestuurd. Toch houdt in de meeste gemeenten alleen een heterdaadje stand in de rechtbank.

Toestemming is vereist

Om wel stickers te kunnen verspreiden, is toestemming vereist van de eigenaar of beheerder van het eigendom. Dit geldt met name voor privé-eigendommen, bedrijven en instellingen. In het openbaar zijn er, verschillend per locatie en gemeente, meerdere openbare aankondigingsborden beschikbaar. Deze zijn bestemt om informatie en aankondigingen te plaatsen over bijvoorbeeld een evenement of ter promotie van een bedrijf.

Wil je buiten deze locaties iets plakken op een openbare plek? Dan heb je toestemming nodig van de gemeente middels een vergunning. In sommige steden of gebieden kun je een specifieke vergunning vereisen om stickers in bepaalde gebieden te plakken. Over het algemeen moet hiervoor de inhoud van jouw sticker, zoals een commerciële reclame of een kunstuiting goedgekeurd worden. Lokale wetten en voorschriften zijn hierbij leidend.

Hoe zit dat op auto’s?

Ook als je ervoor kiest om auto’s te beplakken met stickers, ben je gebonden aan verschillende regels. Vanwege je veiligheid is het dan ook verboden om onnodige voorwerpen op de voor- en zijramen te plakken die het zicht van de bestuurder belemmeren.

Het plakken op achterzijruiten of de achterruit is wel toegestaan, mits je auto beschikt over een rechterbuitenspiegel. Als je die niet hebt moeten alle ramen van de auto volgens de wet stickervrij blijven. Andere locaties zoals de zijkant van de deuren of voorop de bumper zijn wel toegestaan mits je daar toestemming voor hebt verkregen van de auto eigenaar.

Milieuvriendelijke en verwijderbare materialen

Om het jezelf en anderen gemakkelijk te maken kan het helpen om stickers te gebruiken met verwijderbare lijm en milieuvriendelijke materialen. Dit kan helpen de schade aan eigendommen te minimaliseren en maakt het voor schoonkamers ook gemakkelijk om de resten te verwijderen. Door bij het laten drukken rekening te houden met de verschillende milieuregels kun je onnodige vervuiling voorkomen.

Voordat je aan de slag gaat met een ontwerp bij de drukker of direct wilt gaan plakken, is het áltijd aan te raden om de specifieke wet- en regelgeving in het gebied te controleren. Deze richtlijnen kunnen namelijk variëren per locatie. Als de spelregels duidelijk zijn geworden, kun je direct bedenken of de stickers al je geld wel waard zijn, of dat je moet zoeken naar een ander passend promotiemiddel binnen jouw budget.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven