De Nederlandse strafrechtadvocatuur bestaat – zo berekent de NVSA – inmiddels een jaar of vijftig. En wat krijg je dan? Mopperende mannen op leeftijd die met weemoed terugkijken op de beginjaren. Advocaten van nu beschouwen ze als niets meer dan procesbewakers. Ze missen de bevlogenheid die zij wel nog hadden, ze missen de creativiteit in het vak. Ze missen het hogere doel, de betere wereld. En vragen zich af: waarom zijn strafrechtadvocaten niet meer de luis in de pels van het gezag?
Lui
Op het NVSA-congres ‘Activisme in het strafrecht’ wordt besproken of de mopperaars gelijk hebben: zijn strafrechtadvocaten lui geworden en is het beroep er een als alle andere? Advocaten hebben toch de positie en de middelen om misstanden aan te kaarten? Zijn ze echt onvoldoende kritisch op het systeem? En als ze niets meer zijn dan procesbewakers, is dat dan erg? Moeten strafrechtadvocaten wel zaak overstijgende, ideële doelstellingen hebben en die in de rechtszaal uitdragen?
Doen we genoeg?
De organisatie erkent dat er talloze onderwerpen zijn waarin de advocatuur een belangrijke rol kan vervullen: demonstratievrijheid, vrijheid van meningsuiting, discriminatie (toeslagenaffaire), vrijwillig levenseinde, de overheid die zich niet aan haar eigen (milieu)wetgeving houdt, de wens om een rookvrije generatie te laten opgroeien, het blootleggen van schimmige constructies bij bewijsgaring, de belangen van nabestaanden van Nederlands optreden in het buitenland (Srebrenica). Doen we te weinig?, vraagt de congresorganisatie zich af. Doen we genoeg? Willen we meer?
Sprekers
Dagvoorzitter is filosoof Stine Jensen. Er zijn voordrachten van advocaten Bénédicte Ficq, Ruben Poppelaars, Liesbeth Zegveld, Willem Jebbink en Jaantje Kramer, (pers)officier van justitie Bart Nitrauw, rechter (Rotterdam) Jacco Boek, voorzitter van het College van procureurs-generaal Rinus Otte en een lid van Extinction Rebellion. Tijdens het congres wordt ook de Anker & Anker-prijs uitgereikt.
Organisatie
Het congres (13-14 december) wordt georganiseerd door METRO, het onderzoeksinstituut van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Deelname kost € 400. Op de NVSA-website staat en digitaal inschrijfformulier.