SummerCourt 2019: een kijkje in de keuken van de juridische praktijk

Delen:

Elke zomer stellen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie studenten in de gelegenheid om kennis te maken met het werk van de officier van justitie en de rechter: SummerCourt.

SummerCourt biedt in heel Nederland maatschappelijk betrokken rechtenstudenten een week lang een kijkje in de keuken van de rechter en de officier van justitie. Hoe komt een rechter tot zijn oordeel en welke afwegingen maakt een officier van justitie? En hoe ziet hun werk er eigenlijk uit? Om die vragen te beantwoorden schrijven de studenten zelf vonnissen en houden een requisitoir. Ze leiden zelf een zitting en gaan met de politie en het Openbaar Ministerie in gesprek over bevoegdheden die zij kunnen inzetten bij grootschalige onderzoeken.

Ontmoeting

Als president ontmoet ik deze studenten aan het begin én aan het einde van hun stageweek. Bij aanvang ontmoet ik een groep slimme en nieuwsgierige studenten die elkaar nog nauwelijks kennen. Aan het einde van de week zie ik een hechte groep die intensief met elkaar heeft samengewerkt en intens heeft genoten van de kennismaking met de juridische praktijk. De studenten signaleren vrijwel altijd twee punten.

Bevlogenheid

Allereerst de bevlogenheid waarmee rechters en officieren van justitie hun werk doen. Dat herken ik. Ook bij mezelf. Voor elke zaak ga je volledig, omdat je weet dat het voor de partijen die bij je komen heel belangrijk is dat hun zaak goed beoordeeld wordt en de aandacht krijgt die de zaak nodig heeft. Je wilt de feiten en het recht voor elke zitting kennen, zodat je de juiste vragen kunt stellen om de correcte beslissing te kunnen nemen of partijen te begeleiden naar een oplossing.

Bovendien realiseer je je dat jouw beslissingen grote impact kunnen hebben op het leven van mensen, bijvoorbeeld in het familierecht waar vechtscheidingen levens kunnen ruïneren. Of grote gevolgen kunnen hebben voor slachtoffers en de samenleving, zoals in het strafrecht. Rechters en officieren geloven – terecht – in de maatschappelijke meerwaarde van het werk dat zij doen.

Praktijk vs. wetenschap

Tevens signaleren de studenten dat de praktijk nogal eens anders is dan hetgeen zij leren op de universiteit.

Op de universiteit is een ontslagzaak een technisch juridisch vraagstuk. In de praktijk is een ontslagzaak een kwestie met een lange voorgeschiedenis, vol van emoties en met grote consequenties.

Het kan ook heel interessant zijn om te zien en te ervaren hoe in de praktijk wordt omgegaan met bepaalde leerstukken. Over de positie van het slachtoffer in het strafproces is bijvoorbeeld veel geschreven. Hoe pakt dat in de praktijk uit? Wat kan een rechter of een officier met het spreekrecht van slachtoffers? Wat doet het spreekrecht met de verdachte? Hoe wordt omgegaan met vorderingen van slachtoffers? En worden vorderingen van derden voor vergoeding van immateriële schade vergoed?

Meerwaarde

Studenten kan ik slechts aanraden om tijdens hun studie kennis te maken met de praktijk. In de praktijk kun je veel leren en een beter beeld krijgen van de mogelijkheden die je na je studie hebt. Of je nu een stage loopt, buitengriffier wordt of een summerschool volgt, de meerwaarde is enorm. En mocht jij een maatschappelijk bevlogen student zijn en de officier van justitie of rechter 3.0 willen worden, meld je dan vóór 8 april aan voor SummerCourt 2019.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven