Tevreden over toegankelijk Rotterdams vonnis

De rechtbank Rotterdam heeft goede ervaringen met de ‘klaretaalvonnissen’ waarmee vorig jaar juli werd begonnen. Deze toegankelijke manier van motiveren van vonnissen is het afgelopen jaar verscheidene keren toegepast in zaken van groot maatschappelijk belang, zoals onlangs in de zaak van een dodelijke steekpartij op metrostation Capelsebrug.

Delen:

Klare taal (Klein)
Foto: Pixabay

Maar veel navolging buiten de rechtbank heeft de werkwijze nog niet gevonden. “Het project is goed uit startblokken gekomen, maar we zijn nog niet aan de finish,” zegt een woordvoerder van de rechtbank.

Goed uitleggen

De strafkamer van de Rotterdamse rechtbank startte in juli vorig jaar met het vonnis ‘nieuwe stijl’. Het belangrijkste doel is vonnissen begrijpelijk te maken voor niet-juristen. Strafrechter Jacco Janssen is een van de voortrekkers. Door de indeling in leeswijzer, illustratie en hoofdstukken heeft de rechter veel ruimte om goed te motiveren. Rechter Mirjam Riemans zei daar eerder over: “Dat vinden we belangrijk als toetsing voor onze eigen beslissing en voor controle in hoger beroep. Maar het allerbelangrijkste is dat we onze beslissing goed kunnen uitleggen aan de verdachte en andere betrokkenen.”

Volgens een woordvoerder van de rechtbank past de werkwijze binnen het project Klare Taal van de Rechtspraak. Het format is volgens de woordvoerder ook buiten de rechtbank Rotterdam opgemerkt, maar onbekend is of de toegankelijke motivering daar ook wordt toegepast.

Steekpartij

Bij een steekpartij op metrostation Capelsebrug in Capelle aan den IJssel werd op 9 september vorig jaar een 20-jarige man doodgestoken. De rechtbank heeft de 21-jarige verdachte vorige week veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Deze zaak leende zich volgens een woordvoerder van de rechtbank goed voor het toegankelijke format omdat de dader en het slachtoffer jonge mannen zijn, er sprake was van grote maatschappelijke impact en er bovendien veel nabestaanden zijn.

De rechtbank schrijft hierover: “Het vonnis in deze zaak is op een nieuwe manier opgebouwd. Er wordt direct een samenvatting van de zaak gegeven en de lezer kan aan de hand van een leeswijzer snel naar het hoofdstuk gaan waar de interesse naar uitgaat. Deze nieuwe vorm is gekozen door de drie rechters en de griffier in deze zaak.”

 

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven