Dealmaker van de week

‘Thuisbezorgd van Azië’ verkocht

Het Nederlandse TakeAway verkoopt de activiteiten van Takeaway.com in Vietnam (bekend onder vietnammm.com) aan Woowa, eigenaar van marktleider Baedal Minjok in het Aziatische land. Takeaway verkrijgt in de deal tevens een belang van 0,25 procent in Woowa.

Erwin Rademakers, dealmaker voor AKD: “ Deze transactie was zowel inhoudelijk als in de manier van werken bijzonder. Vooral omdat we te maken hadden met drie totaal verschillende jurisdicties: Nederland, Korea en Vietnam. Ook de manier van werken en zaken doen verschilt nogal; in ieder land is er een eigen en andere manier van het leveren van aandelen. En ook een closing in Korea en Vietnam is weer totaal anders dan in Nederland. Je merkt dat de culturele verschillen in Azië net zo groot zijn als in Europa; zoals Nederland van Griekenland verschilt, zo verschilt ook Korea van Vietnam.

Onze Aziëpraktijk richt zich op bedrijven die zich in de Benelux-regio bevinden en actief zijn of willen zijn in Azië, of andersom: Aziatische bedrijven die actief zijn in de Benelux. Deze praktijk bestaat al ruim 20 jaar, dus wij zijn het als kantoor wel gewend om rekening te houden met de diverse cultuurverschillen. Zo is bijvoorbeeld in de Japanse cultuur vertrouwen en de aandacht voor de gevoelens van anderen heel belangrijk, waardoor de persoonlijke relatie in transacties soms belangrijker is dan de harde feiten. In Korea, zoals ook bij deze deal, wil men alles controleren. Tot in elk detail. Dat is even wennen, zeker vanuit de cultuur van ons kantoor waarin de partners veel vrijheid geven aan onze associates, en hen daar ook in vertrouwen – ook in dit soort deals. Daarnaast hadden we rond de closing ook te maken met het Chinees Nieuwjaar, waarbij iedereen in Vietnam een week vrij heeft. juist op dat moment was er veel druk vanuit Nederland, en eigenlijk nog meer vanuit Korea. Maar ja, de vakantie rond het Chinees Nieuwjaar is heilig; dan kun je op je achterste poten gaan staan, maar dan gebeurt er echt niets. Het was een mooie en intensieve zaak, en boeiend ook om voor en met Woowa te werken. Het ‘Thuisbezorgd van Vietnam’, verkocht door Takeaway.com, heet daar Vietnammm en is een van de eerste food delivery-bedrijven in Vietnam, met een enorme groeiverwachting. Woowa is een Koreaans bedrijf dat onder andere smartphone applicaties ontwikkelt, zoals bij voorbeeld de food delivery app Baedal Minjok – marktleider in Korea. En niet zo lang geleden hebben ze geïnvesteerd in robots die zelfstandig en op afstand maaltijden kunnen bezorgen, vanuit het restaurant tot aan de voordeur.

Kortom, een ambitieus en ondernemend bedrijf waar we vast nog meer van zullen horen en waar we als team met veel plezier mee hebben samengewerkt. Via Kim & Chang, een leading kantoor in Korea en één van de grootste kantoren in Azië, kwamen we in contact met de cliënt. We besteden vanuit onze Aziëpraktijk veel tijd en aandacht aan het onderhouden van contacten met Koreaanse kantoren en hebben daar ook een speciale Korean Account Director voor, wat erg wordt gewaardeerd door onze Koreaanse relaties. Cliënten en relaties vinden het prettig dat ze in hun eigen taal kunnen communiceren en worden geholpen op de manier zoals zij gewend zijn.”

Adviseurs Takeaway.com / Thuisbezorgd: inhouse
Adviseurs Woowa Brothers Corp: AKD (Erwin Rademakers, Jeroen Pop, Nick Hessing, Lars Subnel and Natalja van Hofwegen)

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand