Top 50 advocatuur: groei én mobiliteit beïnvloed door corona

Na jaren van lichte groei, is het totaal aantal advocaten bij de vijftig grootste kantoren in 2020 vrijwel gelijk gebleven. De schommelingen in de top 50 zijn opvallend veel kleiner dan andere jaren, zo blijkt uit het overzicht dat Mr. ook dit jaar weer publiceert.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_113083578_s-2019-7bc29544
Beeld: Depositphotos

Corona heeft een stop op de groei van de zakelijke advocatuur tot gevolg gehad. De grootste 50 kantoren zijn in het afgelopen jaar in omvang samen vrijwel gelijk gebleven met ruim 4.500 advocaten. Dat is een trendbreuk met voorgaande jaren, die jaar op jaar lichte groei te zien gaven. Het lijkt er echter op dat corona met name ook de mobiliteit tussen kantoren onderling en de instroom van onderop heeft beïnvloed. De schommelingen in de top 50 van de Nederlandse advocatuur zijn namelijk opvallend veel kleiner dan andere jaren.

Minder uitschieters

Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht dat Mr. publiceert van de top 50 van de Nederlandse advocatuur. Alleen in Nederland ingeschreven advocaten tellen voor deze lijst mee. Een aantal kantoren heeft ook niet in Nederland ingeschreven advocaten in dienst. Om de vergelijking zuiver te houden tellen zij niet mee in dit overzicht.
Grootste groeier in de top 50 over 2020 is Teekens Karstens, dat een rentree in deze lijst maakt. Grootste daler is DeHaan Advocaten; het kantoor nam afgelopen zomer afscheid van de sectie strafrecht en sloot de vestiging op Schiphol.

Artikel gaat verder onder de tabel.

MR01_Tabel-1-2

 

Op het eerste gezicht lijken er weinig bijzonderheden in de lijst te zitten. Maar wie de grootste dalers en stijgers naast die van vorig jaar zet, valt op dat het aantal uitschieters veel minder groot is dan andere jaren. Los van winnaar Teekens Karstens (+32%) en verliezer DeHaan (-19%), is het aantal grote groeiers en dalers beperkter dan andere jaren.

Gebrek aan contactmogelijkheden

Die beperktere mobiliteit lijkt niet veroorzaakt te zijn door het teruglopen van de markt. Daar zijn geen aanwijzingen voor. Veel waarschijnlijker is dat de arbeidsmarkt sterk is beïnvloed door het gebrek aan contactmogelijkheden die de coronacrisis meebrengt. Solliciteren is fundamenteel van aard veranderd en ook netwerken, een veel gebruikte mogelijkheid om met name zij-invliegers binnen te krijgen, is vrijwel afwezig.

Regionale groeiers

Opvallend is verder dat van de acht kantoren die dubbele groeicijfers noteren er slechts twee Angelsaksische kantoren zijn (Linklaters en Allen & Overy). Florent zit ook op de Zuidas, maar is een puur Nederlands kantoor. De overige vijf grote groeiers zijn te kenmerken als regionaal.

Groei tussen 2016 en 2021

Naast deze lijst, die een beeld geeft van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar, publiceert Mr. ook dit jaar weer een vergelijking met de stand van zaken van vijf jaar geleden. Hieruit komt Linklaters als grote winnaar naar voren. In de afgelopen vijf jaar nam het kantoor met maar liefst 53% toe: van 37 naar 57 advocaten. Op de voet gevolgd door voormalig Boekel en huidig Dentons (+51%). Banning heeft al een paar jaar de twijfelachtige eer de grootste daler te zijn. Sinds 2016 kromp dat kantoor van 65 naar 42 advocaten (-37%).

MR01_Tabel-2-2

In het komende nummer van Mr. wordt nader ingegaan op de verschuivingen in de top 50.

Met medewerking van Christa Rompas.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top