Trend in ondernemingsrecht: (start)kapitaal via de SAFE note

Het ondernemingsrecht is continu in beweging. Ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op, vooral voor bedrijven en ondernemers. Zo wint de SAFE note nu aan populariteit in Nederland. Dit is kortgezegd een financieringsinstrument waarbij de investeerder een investering doet tegen de belofte om op een later tijdstip aandelen te verkrijgen door middel van een conversie. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Delen:

De SAFE: interessante ontwikkeling in het ondernemingsrecht

Iedere startup droomt van de steun van een investeerder die het reeds in de prille opstart- en groeifase in ‘de youngster’ ziet zitten. Een lening is dan natuurlijk al meer dan welkom, maar voor de investeerder die misschien wel wat meer risico durft te nemen, bestaat inmiddels een interessant alternatief in het ondernemingsrecht: de SAFE (de Simple Agreement for Future Equity) note. Dit is een financieringsinstrument dat van origine afkomstig is uit de Verenigde Staten, maar dat in Nederland ook steeds populairder wordt. Met inmiddels ook een Nederlandse variant: de EPOS (Easy Prepayment On Shares).

Hoe werkt het? Eigenlijk heel simpel: de early-stage investeerder doet een onherroepelijke kapitaalstorting, in ruil daarvoor zal hij bij de eerstvolgende investeringsronde aandelen uitgereikt krijgen tegen een waardering die lager ligt dan die ronde.

De SAFE versus de converteerbare leningsovereenkomst

De SAFE note lijkt in veel opzichten op een converteerbare lening:

  • Zo wordt in een SAFE note ook afgesproken dat de investeerder onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld bij de eerstvolgende financieringsronde, aandelen kan verkrijgen.
  • In een SAFE note kan ook worden afgesproken, net als bij de converteerbare lening, dat de investeerder een korting krijgt op de prijs van de aandelen bij die financieringsronde (en dat is doorgaans het geval).

Het verschil is vooral gelegen in de situaties waar (toch) géén nieuwe financiering wordt opgehaald. Een converteerbare lening moet in dat geval ‘gewoon’ worden terugbetaald. Bij een SAFE note ligt dat anders, omdat geen einddatum wordt afgesproken over het moment waarop het bedrag moet worden terugbetaald. Ook wordt geen renteverplichting overeengekomen.

A SAFE investment?

Een SAFE note moet dus eerder worden gezien als een betaling voor een recht om bij de eerstvolgende financieringsronde aandelen te verkrijgen (doorgaans met een korting). En omdat er feitelijk geen geld wordt geleend (er wordt geen vreemd vermogen gecreëerd, maar eigen vermogen), hoeft er ook geen rente te worden betaald. Dat komt ook tot uiting in de boeken van de startup.

En als de startup failliet gaat? Of als nooit een financieringsronde volgt? Bij een converteerbare lening zal de leninggever dan altijd kunnen proberen zijn/haar vordering te innen. Bij een SAFE note staat de investeerder in beginsel met lege handen. Dat maakt de SAFE note voor de startup ‘a very safe investment’ en dus uitermate geschikt en aantrekkelijk voor startups. You can take that to the bank!

Ondernemingsrecht advocaat inschakelen voor de SAFE note

Overweeg je om een SAFE voor te leggen aan je investeerder? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om financiering op te halen voor jouw onderneming? Dan is het verstandig om naar een gespecialiseerde ondernemingsrecht advocaat te stappen. Hij of zij heeft ruime ervaring met financieringen en kan je assisteren bij het opstellen van de benodigde juridische documentatie en adviseren over de beste aanpak voor jouw specifieke situatie.

Wat doet een ondernemingsrecht advocaat nog meer?

Bij een ondernemingsrecht advocaat kun je ook terecht voor allerlei andere zaken betreffende het ondernemingsrecht. Zo kan de advocaat je ondersteunen bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm, het opstellen en beoordelen van contracten en het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten. Ook biedt een ondernemingsrecht advocaat juridische ondersteuning bij fusies en overnames, geschillen en zakelijke conflicten en arbeidsrechtelijke kwesties. Hij of zij is er voor alles omtrent de oprichting en werking van ondernemingen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven