Tuchtklachten van Stibbe tegen Pels Rijcken mogen van hof worden doorgezet

Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat de tuchtprocedure, die advocatenkantoor Stibbe had aangespannen tegen Pels Rijcken – het kantoor van de landsadvocaat – mag doorgaan.

Delen:

Tuchtklachten van Stibbe tegen Pels Rijcken mogen van hof worden doorgezet - Mr. online
Foto: Depositphotos

Stibbe en Pels Rijcken liggen al langer met elkaar overhoop. Stibbe stond in 2015 Box Consultants bij, een vermogensbeheerder uit Waalre die verdacht werd van fraude. Een half jaar na de inval bij dat bedrijf legden de opsporingsdiensten in het geheim – via een internetprovider – beslag op miljoenen mails, waaronder zo’n drieduizend vertrouwelijke e-mails van Stibbe-advocaten en hun cliënt. Die zijn door ambtenaren van de Fiod en het Openbaar Ministerie gelezen, maar ook gekopieerd en geprint. Dat is wettelijk verboden: advocaten zijn gebonden aan het beroepsgeheim en de keerzijde daarvan is het verschoningsrecht. Dat moet ervoor zorgen dat cliënten vrij met een advocaat kunnen corresponderen, in de wetenschap dat niemand die correspondentie kan inzien. Dat verschoningsrecht is hier geschonden, aldus Stibbe. De rechter oordeelde later in een procedure hetzelfde.

Geheime mails

Niet alleen de Fiod en het OM zat hier fout, vond Stibbe, ook Pels Rijcken. De landsadvocaat zou namelijk ‘samenspannen’ met het OM om opsporingsfouten in een strafonderzoek te verbergen. Stibbe diende tuchtklachten in. Daartegen wil Pels Rijcken zich verdedigen maar daarvoor had het wel die geheime mails nodig. Pels Rijcken vroeg het gerechtshof om opheffing van een verbod om deze mails te gebruiken. Dat verzoek heeft het hof donderdag 19 januari verworpen – of eigenlijk: afgezwakt. Pels Rijcken mag de aan hof voorgelegde processtukken wel ‘passief’ gebruiken in de tuchtzaken die tegen hem zijn aangespannen. In die voorgelegde stukken zaten weer niet de vertrouwelijke e-mails, dus die kan de landsadvocaat niet gebruiken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven