Studentenparlement weer in aantocht

Delen:

Foto: Studentenparlement

Het tweejaarlijkse Studentenparlement is weer in aantocht. Teams van alle Nederlandse rechtenfaculteiten kunnen zich deze maand nog aanmelden voor de strijd om de Zilveren Thorbeckepenning van de Staatsrechtkring.

Het studentenparlement wordt op initiatief van de Staatsrechtkring eens in de twee jaar georganiseerd. Bij de wedstrijd kruipen studententeams in de huid van Kamerfracties en gaan met elkaar de juridische en politieke strijd aan om te besluiten over een (fictief) wetsvoorstel.

Dit jaar is de inzet van het debat een wijziging van de Grondwet om er voor te zorgen dat de benoemingswijze van leden van de Hoge Raad en de Raad van State (verder) wordt geparlementariseerd. Het wetsvoorstel wordt ingediend door een speciaal voor het Studentenparlement geformeerde regering, bestaande uit mr. Hans Hofhuis, oud-rechter in de rechtbank Den Haag, prof. mr. Roel Schutgens, hoogleraar Algemene rechtswetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen en prof. mr. Marc de Werd, raadsheer in de Centrale Raad van Beroep en hoogleraar Rechtspleging aan de Universiteit van Amsterdam.

Geïnteresseerde studenten kunnen zich via hun eigen faculteit aanmelden. De wedstrijd begint in oktober en wordt in mei 2019 afgesloten. Dan is, op vrijdag 17 mei 2019, de finale van de wedstrijd in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Deelnemende fracties treffen elkaar dan voor de mondelinge behandeling van het voorstel. Een deskundige jury bepaalt welke fractie als winnaar naar huis gaat met de Zilveren Thorbeckepenning.

Voor deelname aan het Studentenparlement worden studiepunten uitgekeerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven