Valse verklaring over Venezolaans geld: zestig uur werkstraf voor ex-notaris

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking opgelegd aan een uit het ambt gezette notaris uit Almere. De voormalig notaris heeft volgens het OM valsheid in geschrifte gepleegd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_349497102_S-bolivars-9f990f58
foto: Depositphotos

Het OM startte in september 2016 een strafrechtelijk onderzoek naar een voorgenomen transactie van anderhalf miljard contante Venezolaanse bolivars (destijds omgerekend zo’n 140 miljoen euro). In de auto van een van de verdachten werd een schriftelijke verklaring op briefpapier van de notaris aangetroffen, voorzien van diens handtekening en kantoorstempel. Daarin verklaart de notaris dat hij heeft gezien dat een Nederlandse vennootschap op de datum van de verklaring anderhalf miljard bolivars in contanten in bezit had.

Filmpje

In een verhoor bij de politie verklaart de notaris dat hij de bolivars niet persoonlijk heeft gezien, maar dat een van de verdachten hem op zijn telefoon een filmpje heeft getoond waarin twee pallets met bolivars in een loods te zien waren. Het OM diende een klacht over de man in en besloot hem ook te vervolgen voor valsheid in geschrifte. Volgens de notaris mocht het OM dat niet doen, omdat beide procedures betrekking hadden op dezelfde gedraging.

Beroepsgroep in diskrediet

De notaris, die in 2018 al twee keer drie maanden was geschorst wegens andere Wwft-gerelateerde overtredingen, werd in januari 2020 door de Kamer voor het notariaat in het ressort Arnhem-Leeuwarden uit het ambt ontzet. Deze ontzetting werd in een jaar later in hoger beroep door het gerechtshof Amsterdam bevestigd. Het hof rekende het de notaris zwaar aan dat hij het aanzien van zijn beroepsgroep in diskrediet heeft gebracht en het maatschappelijk vertrouwen daarin heeft beschadigd door de kernwaarden van het beroep − zorgvuldigheid, integriteit en onafhankelijkheid − ernstig te schenden.

Werkstraf passend

Volgens het hof was het niet aan de tuchtrechter om vast te stellen of het gedrag van de notaris als valsheid in geschrifte is te kwalificeren. “De tuchtrechter toetst slechts de gedraging van de notaris en onderzoekt of er sprake is van een integere beroepsuitoefening”, aldus het Openbaar Ministerie. Vandaar dat het OM de man nu hij definitief uit zijn ambt is gezet, een strafbeschikking heeft opgelegd. Het OM beoordeelt het opstellen van de brief over de bolivars als het plegen van valsheid in geschrifte en vindt een werkstraf van zestig uur passend voor de ex-notaris.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top