Het Zweedse Vattenfall wil het productie- en leveringsbedrijf van Nuon overnemen. Vattenfall, eigendom van de Zweedse Staat, waardeert het productie- en leveringsbedrijf van Nuon daarbij op € 8,5 miljard. Transactiewaarde is € 10,3 miljard.
Partijen
1. Vattenfall
2. Nuon NV
3. Provincie Gelderland (aandeelhouder)
4. Provincie Friesland, Holding GKNH (aandeelhouder)
5. Gemeente Amsterdam (aandeelhouder)
Adviseurs Vattenfall
1. Linklaters (Peter Goes, Anouk Oosterom, Heidi Summa, Jeremy Stokeld, Daniëla Seeliger, Natasha Lindstedt)
2. Hill & Knowlton (Frans van der Grint, Ingo Heijnen, Edwin van Wijk, Tanno Masser)
3. RBS (Martijn Arlman, Dennis van Zijl, Tanja Kramer, Jurre Albers, Caspar Mutze, Martin Pellback, Stefan Wallander, Michael Menzel, Pieter Stor, Max Ter Linden, Michiel Boks, Maarten Hosper)
4. Rothschild, NIBC (Laurens van Asselt)
Adviseurs Nuon NV
1. Allen & Overy (Jan Louis Burggraaf, Tim Stevens, Gerbrand Visser, Reijnoud Homveld, Maaike Janssen, Valerie Staal, Femke Bierman, Paul Glazener, Marinus Winters, Jacqueline Berns, Barbara Quispel, Maurits van Balen Blanken, Elmar Dijkstra, Pleun van Engen, Ferdinand Grapperhaus, Suzanne Kampijon, Hendrik Jan de Ru, Olaf van der Donk, Olaf Kroon)
2. Goldman Sachs
3. ING
Adviseurs Provincie Gelderland (aandeelhouder)
1. Stibbe (Martin in de Braekt)
Provincie Friesland, Holding GKNH (aandeelhouder)
1. Sequoia (Willem de Boer, Bjorn Waltmans, Steef Thomassen)
Gemeente Amsterdam (aandeelhouder)
1. NautaDutilh (Philip Jonker, Harm Kerstholt, Wijnand Bossenbroek, Jaap Jan Trommel)
Jan Louis Burggraaf, dealmaker voor Allen & Overy: “Onder meer de aard van de dienstverlening c.q. de producten van Nuon, de samenstelling van de organen van de vennootschap, de regulatoire omgeving en de specifieke wensen van de belangrijkste stakeholders maakten deze deal tot een bijzondere. Nuon levert energie en daarmee een eerste levensbehoefte voor de Nederlandse samenleving. Van belang was dus dat de zogeheten leveringszekerheid, met inachtneming van ontwikkelingen op het gebied van groene energie, werd gewaarborgd. De hoeveelheid aandeelhouders van Nuon en de specifieke eisen en verantwoordelijkheden van deze publieke aandeelhouders brachten uiteraard andersoortige eisen en randvoorwaarden mee dan in geval van niet-publieke aandeelhouders. Aandeelhouders zijn gedurende lange tijd geconsulteerd over de te volgen strategie van Nuon, inclusief het deelnemen aan mogelijke consolidatieslagen in de energiesector. Vooral vanaf het najaar 2009 is de frequentie van het overleg met alle aandeelhouders inclusief de grootaandeelhouders geïntensiveerd. Daarnaast hebben aandeelhouders desgevraagd regelmatig aan de vennootschap hun wensen en ambities kenbaar kunnen maken zodat deze in de besluitvorming en de uiteindelijke transactie adequaat uit de verf konden komen.
Bij deze deal werd er gehecht aan het structuurregime en is veel aandacht besteed aan het medezeggenschapstraject, ook in de periode na de gefaseerde overname. Belangrijke zaken voor Nuon waren onder meer het waarborgen van de leveringszekerheid, het gefaseerd verkopen van de aandelen, vragen omtrent financiële consolidatie, besluitvormingstrajecten als gevolg van het hebben van publieke aandeelhouders, timing – mede in het licht van de splitsing van het huidige concern – en het secureren van de gemaakte contractuele afspraken.
De regulatoire omgeving kenmerkt zich door onduidelijke piketpalen en het voortdurend verzetten van de piketpalen die eerder waren geslagen; kortom een omgeving die weinig betrouwbaar en voorspelbaar bleek. Specifieke wensen van de stakeholders leidden onder meer tot verkoop in fases, handhaving van het structuurregime en de introductie van een stichting die op naleving van afspraken dient toe te zien. Uit professioneel en dealmanagementoogpunt een voorrecht om bij betrokken te zijn.
Hét moment voor mij was de dag waarop zowel de Raad van Commissarissen als de vertegenwoordigers van de aandeelhouders uiting gaven aan hun enthousiasme voor de mogelijke transactie alsmede complimenterend waren over het verrichte werk door Nuon én haar adviseurs. Al ons werk is tenslotte bij de gratie van cliënten en dankbare cliënten is het mooiste wat men dan kan krijgen. De fantastische samenwerking met Nuon maakte daarbij het verschil.”
Rard Rijcken, hoofd Juridische Zaken Nuon: “Nu deze deal is gesloten zal de combinatie Nuon Energy Vattenfall doorgaan met de strategie zoals Nuon Energy deze reeds heeft geformuleerd. Vattenfall heeft de plannen, inclusief de voorgenomen investeringen onderschreven. Nuon Energy (Benelux) zal een van de drie divisies zijn binnen Vattenfall naast Vattenfall Nordic and Vattenfall Europe. Allen & Overy is een van onze preferred suppliers en dan met name op het gebied van strategisch en M&A advies werk. Daarnaast is A&O reeds lange tijd betrokken bij de voorbereidingen rondom de splitsing. Bij deze deal zijn de werknemers regelmatig meegenomen door middel van interne berichtgeving, waaronder intranet, sms, en presentaties door management. Daarnaast is ook nadrukkelijk samengewerkt met de ondernemingsraad, welke een zeer positief advies heeft gegeven.”