Veel klachten en meldingen over de rechten van mensen met een beperking

Onlangs heeft het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse monitor Discriminatiezaken gepubliceerd. Er gebeurt te weinig, vindt het College.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

“Opvallend in de monitor is het grote aantal klachten en meldingen over de rechten van mensen met een beperking”, vertelt het College. “Zij kunnen reizen, meedoen aan activiteiten of een baan hebben op de arbeidsmarkt, als organisaties aanpassingen treffen. Onze monitor laat nu al voor de zesde keer op rij zien dat dit te weinig gebeurt.” Het College vindt dat overheid hier echt iets laat liggen. De overheid moet volgens het College “veel meer doen om bedrijven erbij te bepalen dat die mensen met een beperking moeten helpen, zodat ook zij gebruik kunnen maken van diensten of goederen. Dat is geen gunst, maar een verplichting voor de overheid die voortvloeit uit de ondertekening van het VN-verdrag handicap.”

“Het VN-verdrag handicap is uniek omdat het, anders dan andere verdragen, in hoge mate programmatisch is en tegelijkertijd verplicht tot nauw overleg met mensen met een beperking en hun organisaties”, zie artikel 4, derde lid, VN-verdrag handicap. Het College heeft om wetgevingsjuristen op weg te helpen een handreiking gemaakt met checklists die zijn bedoeld om zichtbaar te maken hoe ontwerpwetgeving bijdraagt aan de uitvoering van het VN-verdrag handicap. “Ze vormen een aanvulling op het bestaande instrumentarium voor de beoordeling van ontwerpwetgeving in het licht van hoger recht. Ze kunnen in alle fasen van het wetgevingstraject gebruikt worden maar zijn bijzonder geschikt voor de voorbereidende fase.”

Nieuwsgierig naar de Handreiking Wetgeving & het VN-verdrag handicap? Download hier.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top