Veel werk voor juristen met focus op commerciële contracten

De hele wereld is nog altijd in de greep van COVID-19. Dagelijks worden op allerlei niveaus keuzes gemaakt die de eisen van onze gezondheid afwegen tegen de behoeften van onze economie. De effecten van de pandemie vormen een fundamentele uitdaging voor de regels die ons sociale, politieke en economische leven beheersen. Deze regels zijn natuurlijk het domein van juristen.

Delen:

Veel werk voor juristen met focus op commerciële contracten

Door de overheid opgelegde quarantaines en reisbeperkingen, maar ook aanbodtekorten en/of vraagverminderingen, naast andere complicaties veroorzaakt door COVID-19, zijn er veel manieren waarop contractuele nakoming van afspraken nog uitdagender kunnen worden. Partijen bij commerciële contracten – of ze nu proberen de contractuele verplichtingen van tegenpartijen af te dwingen of juist willen worden vrijgesteld van hun eigen prestaties – zullen meer werk hebben dan normaal (bijvoorbeeld Force Majeure).

Sinds het ontstaan van COVID-19 hebben raden van bestuur en directies voor een reeks moeilijke beslissingen gestaan. Neem bijvoorbeeld een kwestie als het uitkeren van dividend. Dit is slechts één voorbeeld van de realiteit waarmee men nu wordt geconfronteerd. De nieuwe realiteit wordt gekenmerkt door steeds complexere eisen van verschillende belanghebbenden, hogere verwachtingen wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen, en radicale onzekerheid (voor de geïnteresseerde lezer een leestip: Radical Uncertainty van John Kay en Mervyn King) over de toekomst. Kort en goed betekent dit veel werk voor juristen met een focus op commerciële contracten en het brede ondernemingsrecht, en meer in het bijzonder corporate governance. Juristen kunnen en zullen een belangrijke rol spelen in de oplossingen die de huidige tijd vraagt.

Top 3 meest gevraagde specialismen

1 Commerciële contracten
2 Ondernemingsrecht
3 Bouwrecht

Remco Feuth is consultant bij Voxius.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven