Verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid; welke woonverzekeringen heb je nodig?

Wanneer je een huis hebt, ben je daar hoogstwaarschijnlijk ontzettend zuinig op. Een huis is duur en schade aan je huis kan in sommige gevallen voor flinke financiële problemen zorgen. Daarom is het fijn als je weet dat de kosten van die schade gedekt zijn. Een goede woonverzekering is daarom een goed idee. Er zijn verschillende soorten woonverzekeringen. In dit artikel bespreken we de opstalverzekering, de inboedelverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en de glasverzekering.

Delen:

Opstalverzekering

De opstalverzekering verzekert schade door invloeden van buitenaf aan alle vaste zaken van jouw huis. Denk hierbij aan het dak, de fundering, de muren en de deuren, maar ook aan het sanitair. Bij schade door invloeden van buitenaf moet je denken aan heftige weersomstandigheden, brand of schade door inbraak of vandalisme. Schade die je zelf veroorzaakt hebt, wordt in geen enkel geval door de verzekering vergoed.

Inboedelverzekering

Voor een inboedelverzekering gelden eigenlijk dezelfde voorwaarden als voor een opstalverzekering, maar dan gaat het niet om de schade aan het huis, maar om schade aan of verlies van de spullen in het huis door bijvoorbeeld brand of diefstal of andere invloeden van buitenaf die schade aan kunnen richten. Let wel op dat veel maatschappijen bij een standaardpremie de écht dure dingen maar tot op zekere hoogte dekken. Om je elektronica en dure sieraden volledig te kunnen dekken, betaal je vaak een extra premie.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt misschien vreemd, maar de aansprakelijkheidsverzekering valt onder woonverzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten door schade die jij of een gezinslid per ongeluk aan iemand anders toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering kun je afsluiten voor het hele gezin. Ook uitwonende kinderen tot 26 jaar kunnen van de verzekering profiteren.

Glasverzekering

Je ramen worden gek genoeg niet verzekerd door een opstalverzekering. Daarom kan het slim zijn een extra glasverzekering af te sluiten, zodat ook het glaswerk aan je huis vergoed wordt, mochten ze door ernstige weersomstandigheden of bijvoorbeeld vandalisme kapotgaan. Let er wel op dat bij een glasverzekering alleen de schade wordt gedekt aan het glas in en om jouw huis dat licht doorlaat. Spiegels en aquaria vallen hier niet onder, de deur van de douchecabine weer wel.

Welke verzekering heb ik nodig?

Verzekeringen zijn niet goedkoop. Daarom is het verstandig om niet zomaar alles blindelings af te sluiten. Sluit alleen een verzekering af, als eventuele schade onbetaalbaar wordt. Heb jij bijvoorbeeld helemaal niet zo veel dure spullen in je huis staan en kun je je inboedel prima vervangen wanneer het kapot gaat door bijvoorbeeld weersomstandigheden? Dan is het niet heel voordelig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een glasverzekering is in de meeste gevallen ook niet nodig. Een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn daarentegen in de meeste gevallen wel een goed idee. 

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven