Vinted neemt tweedehandskledingplatform United Wardrobe over

Het Nederlandse tweedehandskledingplatform United Wardrobe wordt overgenomen door Vinted, een van oorsprong Litouwse onlinemarktplaats voor eerder gedragen kleding, schoenen en tassen. Door de overname wordt Vinted de grootste onlinemarkt voor tweedehandskleding in Nederland.

Delen:

Vinted neemt tweedehandskledingplatform United Wardrobe over

Adviseurs Vinted: NautaDutilh (Ruud Smits, Marieke Pols, Eva van Rooijen, Wijnand Bossenbroek, Daan Hagelstein, Marloes van der Laan, Nico Blom, Nina Kielman, Albert van der Kolk, Burcu Yapici, Gijs van Nes, Daniel Kuiper, Christine Vreede), Taylor Wessing

Adviseurs United Wardrobe: De Roos Advocaten, Drake Star (Frank Verbeek)

Ruud Smits, dealmaker voor NautaDutilh: “Ik denk dat we in M&A aan de vooravond van een grote consolidatieslag in online staan, waarbij de sustainability van het businessmodel een steeds grotere rol speelt. Online retail en zeker ook ‘vintage retail’ neemt een grote vlucht; zo had United Wardrobe bijvoorbeeld al vier miljoen gebruikers. Waar dit pre Covid-19 al het geval was, werkt Covid-19 echt als een katalysator. Al was het maar dat mensen tijdens de eerste lockdown hun kledingkasten hebben uitgeruimd. Zalando biedt inmiddels ook pre-owned mode aan op zijn website en ook merken als Tommy Hilfiger zien hier kansen. Daarnaast merken wij dat de rol van impact investors steeds groter en duidelijker wordt. Er komt steeds meer aandacht voor de wijze waarop een start-up of onderneming vormgeeft aan klimaatdoelen, of zelfs dedicated is om een positief, duurzaam effect te bereiken. Dat geldt uiteraard ook voor de handel in tweedehands kleding – of veel mooier ‘vintage’ of ‘pre loved’ − wat duurzamer is dan nieuwe kleding kopen. Wij merken ook bij onze medewerkers dat het werken voor een ‘maatschappelijk betrokken cliënt’ een enorme pre is.”

Eva van Rooijen, dealmaker voor NautaDutilh: “Vinted was al cliënt bij ons kantoor in Luxemburg. Deze deal trapte af in februari – nog net voor de periode van corona en het virtuele werken begon. Voor ons is het bijzonder dat we Milda en Julius van Vinted – afkomstig uit Litouwen – destijds nog op kantoor hebben ontvangen en hebben kunnen ontmoeten. Tegenwoordig is dat bijzonder te noemen en voor ons was dat erg waardevol. Het was een mooie combinatie tussen de pakken van de Zuidas en de beanie van de general counsel van Vinted. Elkaar persoonlijk zien was gunstig voor de samenwerking. Kort daarna werd de eerste coronabesmetting in Nederland gemeld en zagen we elkaar vooral via videoconferences. Hierdoor werd de transactie virtueel, maar wel met een persoonlijke touch.”

Ruud Smits: “Naast de ‘gebruikelijke’ due diligence en de transactiedocumentatie hebben we samen met onder andere tax partner Nina Kielman Vinted intensief begeleid bij het vormgeven van de transactiestructuur. We werkten ook samen met cliënt bij de gehele integratie en overgang van de gebruikers van United Wardrobe naar het Vinted-platform. Onder andere aspecten als contractsoverneming en overdracht van gebruikersdata speelden hierbij een belangrijke rol. Bij de communicatie over deze deal hebben we niet alleen aandacht besteed aan de juridische structuur, maar ook aan de integratie van de gebruikers omdat dit voor veel mensen belangrijk zou zijn en we ook daarom verwachtten dat er veel media-aandacht voor zou zijn.”

Marieke Pols, dealmaker voor NautaDutilh: “Voor mij was de launch van de user migration op 27 oktober het meest bijzonder. Vanaf het begin van de transactie hebben we met Vinted nagedacht over de vormgeving van de integratie en de boodschap die we zouden laten uitgaan naar de gebruikers. Dat ging van de juridische ‘back-end contracting’, naar het formuleren van de tekst die de gebruikers te zien zouden krijgen. De lancering werd groots aangepakt, waardoor ik bij mijn ontbijt onze eigen transactie op het NOS-journaal zag. Daarnaast kreeg ik die dag op mijn United Wardrobe-account een pushbericht en doorliep ik in de app het migratieproces dat ik samen met Vinted heb ontworpen. Het is best bijzonder om je eigen juridische advies zo letterlijk vertaald te zien in een app op je telefoon.”

Ruud Smits: “De deal werd begin april stopgezet vanwege corona en de onzekerheid over de impact daarvan. Hier werd door het verkopersteam enorm professioneel mee omgegaan en toen de deal in eind juli weer werd opgepikt was dat ‘water under the bridge’ en gingen we op een snelle en positieve manier verder. Onze samenwerking met de andere advocaten, waaronder De Roos Advocaten die de oprichters van United Wardrobe vanaf het begin hebben begeleid, was ook heel prettig. Door iedereen werd in deze deal gefocust op de onderwerpen waar het om draaide; geen geneuzel, maar gewoon samen een mooie toekomst tegemoet. Inspirerend om met zulke jonge en begeisterde mensen te werken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven