Voormalig officier voor de rechter wegens fraude met bankkaarten

Tegen een voormalig officier van justitie en advocaat-generaal is wegens fraude een werkstraf geëist van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Hij zou als secretaris-generaal van de International Association of Prosecutors (IAP) de zakelijke bankkaarten van het IAP veelvuldig voor privédoeleinden hebben gebruikt, zoals bezoek aan seksclubs. Hij stond op maandag 11 oktober voor de rechter.

Delen:

Bankkaarten Pixabay-26ce454f
Foto: Pixabay

De man was bij de IAP actief van 2010 tot 2016. De zaak kwam in 2017 aan het licht na een melding van de IAP. De internationale organisatie waarin aanklagers zijn verenigd had aanwijzingen dat er geld verdwenen was en dat de secretaris-generaal als beheerder van de financiën daarbij betrokken was. Het strafrechtelijk onderzoek werd begin 2020 door het Functioneel Parket overgedragen aan het arrondissementsparket Oost-Brabant. De zaak diende bij de rechtbank in Den Bosch.

Smoesjes

Volgens het OM heeft de verdachte ruim 13.660 euro verduisterd. Uit het onderzoek komt een beeld naar voren van een man die zeer onzorgvuldig omging met de financiën van de stichting, aldus het OM in een persbericht. “Bij vergaderingen met het stichtingsbestuur, waar hij financiële verantwoording moest afleggen, verzon hij smoesjes waarom bijvoorbeeld jaarrekeningen nog niet gereed waren. De jaarverslagen werden opgesteld door accountants en als penningmeester moest de verdachte daarvoor de benodigde informatie aanleveren. Ook hier was de man vaak te laat of gebruikte hij smoesjes.”

De man gebruikte de zakelijke creditcard van de IAP tijdens en rondom dienstreizen naar het buitenland, maar ook in zijn woonplaats Amsterdam of bij kledingwinkels in Den Haag.

Gebrekkige boekhouding

Van dit privégebruik hield hij een zeer gebrekkige boekhouding bij, zei de officier van justitie tijdens de zitting: “Bonnetjes werden daar niet aan ten grondslag gelegd. Op bankafschriften noteerde hij bij bepaalde opnames dat dit privé-opnames waren geweest of hij noteerde hierbij ‘kas’, waarmee hij aan wilde geven dat deze bedragen cash voor het IAP in zijn kluis thuis lagen.”

In de periode van 2012-2016 oversteeg dit contante bedrag op verschillende momenten de 100.000 euro. De man werd meerdere keren door de accountant aangesproken. Uiteindelijk zegde het IAP het vertrouwen op in de penningmeester en kwam de zaak aan het rollen.

Vertrouwen beschaamd

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij op deze wijze is omgegaan met het geld van de stichting. Daarnaast heeft hij door zijn handelen het vertrouwen in het OM beschaamd, aldus de officier van justitie. De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven