Vragen aan Europees Hof: Nederland in top 3

Delen:

Beeld bij Nederland EHvJJNederlandse rechters hebben vorig jaar 40 prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Daarmee staat ons land op de derde plaats. Alleen de grote landen Duitsland en Italië stuurden vaker een vraag naar Luxemburg: respectievelijk 79 en 47 keer. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Hof.

Universitair hoofddocent Europees recht Flora Goudappel (EUR) is niet verbaasd over de samenstelling van de top 3. “Het is niet zo dat Duitsland, Italië en Nederland veel vragen stellen. De anderen stellen er weinig,” zegt Goudappel die momenteel interim dean is van de School of Law University of Curaçao. “De oudste lidstaten zijn gewoon meer gewend aan het systeem. Veel nieuwe lidstaten hebben rechters die het als zwakte zien om vragen te stellen. Dat blijkt onder meer uit het proefschrift van Urszula Jaremba over hoe Poolse rechters omgaan met Europees recht.”

De drie instanties van het Hof (Het Hof van Justitie, het Gerecht en het Gerecht voor ambtenarenzaken) deden in 2015 met 1755 dossiers een record aantal zaken af. Dat komt mede door de toename van het aantal rechters. De stijging is volgens Flora Goudappel ook te verklaren doordat ook in nieuwe lidstaten meer en meer zaken aan de orde komen waarin problemen met Europees recht spelen. “Daarnaast zijn de uitspraken verplicht een stuk korter geworden. Er was een enorme achterstand.”

De Nederlandse rechters stelden het vaakst vragen over belastingen en asielrecht. “Bij asielrecht zijn er veel vragen omdat voor ons zaken nog onduidelijk zijn,” verklaart Goudappel. “Bij de Raad van State zitten veel EU-specialisten die de juiste uitleg heel belangrijk vinden. Ook in de belastingkamer van de Hoge Raad zit een EU-specialist die zeer zorgvuldig met dit soort problemen omgaat. Kortom: er wordt duidelijkheid gezocht op punten waar twijfel is over toepassing in de praktijk.”

Verder valt op dat Nederland in 2015 geen enkele inbreukzaak aan de broek kreeg: de Europese Commissie tikte ons dus niet op de vingers wegens het niet nakomen van verplichtingen uit richtlijnen of verordeningen. “In het verleden hadden wij veel inbreukzaken,” legt Goudappel uit. “We implementeerden wel goed, maar veel te laat. Dat had onder meer te maken met onze lange wetgevingsprocedure. Die trend is omgebogen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven