“Bouw een extra beveiligde rechtbank bij de Penitentiaire Inrichting in Vught.” Met die oproep wil burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught een einde maken aan gevaarlijke transporten van criminelen door de gemeente.
Er zijn op dit moment vanuit Vught, in verband met de corona-crisis, even geen ritten naar rechtbanken in de Randstad, en dat mag wat de burgemeester betreft zo blijven. “Want telkens als er een zware crimineel met zwaailichten over de Lunettenweg wordt vervoerd, houd ik mijn hart vast,” zegt Van de Mortel in een interview met Binnenlands Bestuur. De bouw van een rechtbank in Vught kan volgens de burgemeester ook een forse besparing van transportkosten opleveren.
Bekende criminelen
Willem Holleeder werd voor zijn proces zestig keer in een beveiligd konvooi van de EBI in Vught naar Amsterdam gereden. Van de Mortel: “En straks rijden ze met een sneltreinvaart met Taghi door Vught
en over de A2 – levensgevaarlijk.”
In de extra beveiligde inrichting (EBI – unit 5) van de penitentiaire inrichting (PI) Vught zitten bekende criminelen als Willem Holleeder, Ridouan Taghi, Gökmen Tanis en Dino Soerel. Als zij naar de zwaar beveiligde rechtbanken in Amsterdam-Osdorp of Schiphol moeten, dan gaat dat met hoge snelheid over de Lunettenlaan en door Vught. Eén auto met pech op de weg of een kerende auto bij een bus waar schoolkinderen uitstappen, en de gevolgen zijn volgens de burgemeester niet te overzien.
Oude smalle weg
“De Lunettenlaan is een oude smalle weg met aan weerszijden kazernes, met al hun personeel, voertuigen en bedrijvigheid,” verklaart Van de Mortel. “Er ligt een complete woonwijk aan de weg, we hebben het Geniemuseum met zijn publiek en het net verbouwde Nationaal Monument Kamp Vught met jaarlijks 75.000 bezoekers. En dan heeft de PI ernaast één toegangspoort, waar alle bezoekers en de leveranciers doorheen moeten. En daar moet dan óók het Bijzondere Ondersteuningsteam (BOT) doorheen met zijn grote auto’s. Zoals de situatie nu is, is dat onvermijdelijk maar het is levensgevaarlijk.”
De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, Henk Naves, pleitte in zijn nieuwjaarstoespraak voor meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken. Van de Mortel haakte daarop in door een brief te schrijven aan minister Dekker voor Rechtsbescherming.
Lobby
Van de Mortel zegt in het interview dat Henk Naves vóór de coronacrisis in Vught was en toen benadrukte dat niet hij maar de minister gaat over de bouw van een beveiligde rechtbank. Naves zou wel de tip hebben gegeven om het Openbaar Ministerie bij de lobby te betrekken. Van de Mortel veronderstelt bovendien dat een nieuwe beveiligde rechtbank buiten de Randstad zou moeten komen.
Een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak nuanceert de uitlatingen van de burgemeester. “Het klopt dat Henk Naves in zijn nieuwjaarstoespraak heeft gepleit voor extra beveiligde zittingscapaciteit, maar we hebben geen voorkeur voor een specifieke locatie uitgesproken, en dat is uiteindelijk ook niet onze beslissing.”
Verstevigde constructie
Het belangrijkste is voor de Raad voor de rechtspraak dat zo’n locatie voldoet aan eisen, zoals goede aan- en afvoerwegen en een verstevigde constructie. “We vinden het ook belangrijk om rekening te houden met de wensen van slachtoffers en journalisten, voor wie nu vaak weinig plek is in de extra beveiligde zittingzalen,” voegt de woordvoerder toe.