Weer pand strafpleiters beschoten

Een pand aan de Maliebaan in Utrecht waarin meerdere advocatenkantoren zijn gevestigd, is maandagmiddag beschoten. In het pand werken onder meer de strafrechtadvocaten Louis de Leon en Yassine Bouchikhi. Dat bevestigde De Leon aan persbureau ANP.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Weer een pand van strafrechtadvocaten beschoten
Foto: Pixabay

De Leon, oprichter van De Leon Advocaten, was maandagmiddag naar eigen zeggen niet op kantoor, maar volgens hem zitten er “meerdere inslagen in de ruit”. Hij zegt geen idee te hebben wie de dader is of wat de reden voor de beschieting zou kunnen zijn. “Ik zou graag willen weten wie er achter zit.”

Marengo-proces

De Leon is onder andere als advocaat betrokken bij het proces 26Douglasville rond het in juni door de politie ontmantelde martelcomplex in het Brabantse dorp Wouwse Plantage. Ook trad hij in het verleden onder meer op als advocaat van Klaas Otto, oprichter van de motorbende No Surrender.

Bouchikhi (Advocatenkantoor Bouchikhi) verdedigt een van de zestien verdachten in het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi.

Verdachte situatie

De politie Utrecht heeft alleen laten weten maandag rond kwart over een ’s middags een melding te hebben gekregen over “een verdachte situatie” bij een pand aan de Maliebaan in Utrecht, en meldt dat ze vanwege het onderzoek verder geen mededelingen kan doen.

Eerdere beschieting

Het is de tweede keer in enkele maanden dat een pand van een strafrechtadvocaat onder vuur is genomen. In augustus werd het kantoor van Kuijpers & Nillesen beschoten, waar strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers werkt. Hij staat eveneens een verdachte bij in de martelcomplexzaak en treedt als advocaat op in grote drugs- en liquidatiezaken.

Veiligheidsscans

Begin december maakte bestuurder Susan Kaak van de Algemene Raad van de advocatenorde tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden bekend dat de Nederlandse Orde van Advocaten dankzij een subsidie van 400.000 euro van het ministerie van Justitie en Veiligheid 850 advocatenkantoren een objectscan kan aanbieden. Daarmee kunnen kantoren en huizen op veiligheidsrisico’s worden beoordeeld. Advocaten die zo’n veiligheidsscan willen laten uitvoeren kunnen zich bij de NOvA aanmelden.

De maatregel maakt deel uit van een pakket van 10 miljoen euro die het ministerie heeft uitgetrokken voor de bescherming van togadragers. De directe aanleiding hiervoor is de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum in september 2019.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top