Veiligheidsscans voor advocatenkantoren

Dankzij 400.000 euro subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid kan de Nederlandse Orde van Advocaten 850 advocatenkantoren een objectscan aanbieden. Daarmee kunnen woonhuizen en kantoren worden beoordeeld op veiligheidsrisico’s.

Delen:

Veiligheidsscans voor advocatenkantoren
Foto: Pixabay

Bestuurder Susan Kaak van de Algemene Raad van de advocatenorde maakte dit op 3 december bekend tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden (CvA). De maatregel maakt deel uit van een pakket van 10 miljoen euro die het ministerie heeft uitgetrokken voor de bescherming van togadragers. De directe aanleiding is de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019.

Advocaten die behoefte hebben aan zo’n veiligheidsscan kunnen zich melden bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Tijdens de vergadering van het CvA zijn al aanmeldingen binnengekomen, vertelde Kaak. De scans worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Weerbaarheid

De NOvA kondigde medio dit jaar een aanpak voor veiligheid en weerbaarheid van advocaten aan. Eerst brengt de NOvA de behoeften van de advocatuur in kaart. Daarbij gaat het om onderwerpen als de weerbaarheid ten opzichte van de eigen cliënt en specifieke risico’s voor rollen als curator en toezichthouder.

Daarnaast is het onderwerp weerbaarheid opgenomen in het curriculum van de vernieuwde beroepsopleiding en is het team Vertrouwenspersonen getraind om om te gaan met gevoelens van onveiligheid bij advocaten. Voor advocaten die een dreiging ondervinden is er een noodnummer.

Nabil B.

Op vrijdag 4 december werd bekend dat de advocaten Peter Schouten en Onno de Jong te horen hebben gekregen dat hun levens ernstig gevaar lopen. Zij verdedigen, net als Derk Wiersum, de kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen Ridouan T.

Geweld tegen advocaten is niet uitzonderlijk. Op 23 oktober vorig jaar werden de secretaresses van advocaat Gerald Roethof mishandeld. Twee weken later, op 7 november 2019, werd een aanslag gepleegd op de advocaat Philippe Schol. Op 7 augustus 2020 werd het kantoor Kuijpers & Nilessen in Amsterdam beschoten. Eind november van dit jaar ging de auto van incassoadvocaat Casimir Vink volledig in vlammen op bij zijn woning in Schijndel. Vink beschouwt dit als een gerichte actie tegen hem.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven