‘Wetsvoorstel bedreiging voor gerechtsdeurwaarders’

Delen:

Wilbert van de Donk

Wilbert van de Donk

Het gaat niet goed met de gerechtsdeurwaarderij en het ziet er niet naar uit dat het beter zal gaan. Dat zegt Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Een wetsvoorstel dat nu bij de Eerste Kamer ligt, betekent een nieuwe financiële bedreiging. Maar er zijn ook deurwaarderskantoren die het voor de wind gaat.

Michèl Verlaek

Michèl Verlaek

De champagnefles kon open toen de deurwaarders van gerechtsdeurwaarderskantoor Flanderijn en Verlaek de deur achter hun voormalige pand dichttrokken. In dat Tilburgse bedrijfsverzamelgebouw kwamen steeds meer psychologenpraktijken, zegt vestigingsmanager en gerechtsdeurwaarder Michèl Verlaek van de Tilburgse vestiging van de landelijke organisatie Flanderijn. “Op een gegeven moment zaten we te midden van de geestelijke gezondheidszorg. Niet een omgeving waarin de deurwaarderij goed gedijt.”

Verlaek vond een veel groter kantoorpand vlakbij de A58, te midden van accountants, advocaten en andere zakelijke dienstverleners. “Een eerste incasso-opdracht van hen hadden we al snel binnen”, zegt Verlaek. De grote voordelen van de nieuwe locatie zijn ook de bereikbaarheid, toegankelijkheid en  het veel grotere kantooroppervlak, want de Tilburgse vestiging heeft vooral groeiplannen – tegen de stroom in: elders in de gerechtsdeurwaarderij gaat het ‘alles behalve goed’, zoals KBvG-voorzitter Van de Donk sombert.

Zo niet bij Flanderijn Verlaek. Daar hebben meer klanten – uit het MKB en sinds recent een grote energieleverancier – meer incasso’s. “Schuldeisers kloppen ook aan bij incassobureaus, maar die doen alleen het minnelijke traject. Ik hoor van klanten ook dat ze daarover niet altijd tevreden zijn. Bovendien doen gerechtsdeurwaarders ook het gerechtelijke traject en na verkregen vonnis nemen wij de tenuitvoerlegging ter hand. Dat gehele traject onder één dak is doorgaans aantrekkelijker voor crediteuren.”

De groei verklaart Verlaek ook door de ligging van Tilburg. “De Randstad kent hoge huren en de wegen slibben dicht. Bedrijven trekken weg en vestigen zich in Brabant, dat goed is ontsloten.” Maar ook hier kan hij niet op zijn handen blijven zitten. “Sinds de Gerechtsdeurwaarderswet van 2001 zijn we meer ondernemers geworden. Ik bezoek samen met mijn accountmanager netwerkborrels om actief op zoek naar klanten. Wij zijn commercieel ingesteld en dat is een voorwaarde om te kunnen groeien. Bovendien doen we relatief veel in het minnelijke traject, dat met veel lagere kosten kan worden doorlopen dan een gang naar de rechter.”

Griffierechten

Want in dat laatste zit volgens Van de Donk de meeste pijn. Wie bij de rechter een vonnis wil halen betaalt hoge griffierechten. “Heb je een vordering van 500 euro, dan mag je eerst 460 euro aan griffierechten voorschieten. Een eventueel toewijzend vonnis moet dan ook nog maar geïncasseerd worden.” Daarom gaan steeds minder schuldeisers procederen, wat het verdienmodel van de gerechtsdeurwaarderij behoorlijk heeft ondergraven. “Er zijn voldoende openstaande vorderingen, en daar kijken wij met lede ogen naar. Het betekent ook een enorme economisch schade. Maar het griffierecht heeft schuldeisers enorm ontmoedigd.”

Van de Donk wijst gerechtsdeurwaarders dan ook op het belang van kostenbesparingen en het benadrukken van minnelijke trajecten. “Het digitaal beslagregister zou het voor de schuldeiser inzichtelijk moeten maken, maar dat geeft niet meer dan een indicatie of er bij iemand verhaal is. Een landelijk  schuldenregister zal er uit privacyoverwegingen niet komen.” Het enige dat de KBvG nog kan doen is: lobbyen. Van de Donk: “Ik zit veel in Den Haag en probeer Kamerleden ervan te overtuigen dat de griffierechten omlaag moeten. Dat is óók in het belang van de economie en de rechtspraak. Maar onbekend maakt onbemind: ze weten onvoldoende wat het belang is van de gerechtsdeurwaarder. Het is een weinig sexy ambt.”

Tot overmaat van ramp dreigt nu de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan te nemen waardoor gerechtsdeurwaarders zelf moeten betalen voor hun toezicht en tuchtrecht. “De 900 deurwaarders moeten dan samen twee miljoen euro ophoesten. Jaarlijks. Nu al betalen ze tweeduizend euro per jaar aan het bureau van de KBvG, dat zou dan vierduizend euro worden. Als enige beroepsgroep betalen we dan zelf voor onze rechtspraak. Dat getuigt van weinig solidariteit.” De straat op om te protesteren tegen deze teloorgang zullen de deurwaarders niet doen, zegt Van de Donk. “Demonstreren past niet bij ons ambt.”

Geen belcomputers

Michel van Leeuwen

Michel van Leeuwen

Maar zo’n situatie kan individuele kantoren tot creatieve oplossingen dwingen, zegt directielid Michel van Leeuwen van Flanderijn, een deurwaardersorganisatie met vijftien filialen in Nederland. Van Leeuwen benadrukt de persoonlijke contacten van gerechtsdeurwaarder met de schuldeiser en de schuldenaar. “Wij werken niet met belcomputers of vooraf opgestelde scripts voor gesprekken. We zijn geworteld in de regio. Onze vestiging Heerenveen ging in tien jaar tijd van twee naar veertig medewerkers. Daar werken Friezen met Friezen. Verder hebben wij alleen stafdiensten gecentraliseerd. Op iedere vestiging zijn alle afdelingen aanwezig.” Wel worden de vestigingen Haarlem (dertig medewerkers) en Almere (acht) binnenkort ondergebracht in een nieuw te openen vestiging Amsterdam, waar ruimte is voor vijftig medewerkers. “We krijgen steeds meer opdrachten uit Amsterdam, van banken en pensioenfondsen. Daarom is daar een vestiging nodig.”

Tot slot gaat – en dat is het creatieve – Flanderijn samenwerken met Claims Corporation Network, dat schademeldingen voor verzekeraars en wagenparkbeheerders verzorgt. De intakegesprekken en de verwerking van de schademeldingen zal dan gebeuren door de vierhonderd medewerkers van Flanderijn. “Een verbreding van werkzaamheden”, zegt Van Leeuwen. “En als er uit die claims ook weer moeilijk te verhalen vorderingen komen, dan kan dat direct naar onze incassoafdelingen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven