Wie is nou eigenlijk die betere klant?

Delen:

Betere klanten. Dat is de gemeenschappelijke wens van vrijwel alle managing partners van advocatenkantoren die ik in de afgelopen jaren sprak. Dat zijn klanten aan wie ze meer toegevoegde waarde kwijt kunnen. Die met dusdanig unieke problemen zitten dat daardoor de hoge tarieven van de advocaat worden gerechtvaardigd.

In mijn afgelopen vakantie las ik een boek dat het begrip ‘betere klant’ ineens een heel andere dimensie geeft. Paul Gilding schreef met The Great Disruption een onrustbarende visie op de nabije toekomst van onze samenleving. Wie nu nog denkt dat groei het wondermiddel is voor onze sukkelende economie, lijdt volgens hem aan waanbeelden. Nu al gebruiken we 140% van onze aarde. En dat dreigt alleen maar meer te worden door bevolkingsgroei en de wens naar meer welvaart in zich ontwikkelende landen.

Dit feit gecombineerd met de onafwendbare gevolgen van de klimaatverandering gaat volgens Gilding zorgen voor een ineenstorting van de economie, ja zelfs de samenleving zoals wij die nu kennen.

Het is alles bij elkaar geen vrolijk beeld, en het bijzondere, en tegelijkertijd zo confronterende, is dat het boek zo ontzettend nuchter is.

Er is geen onheilsprofeet aan het woord, maar iemand die zich alleen maar op harde wetenschappelijke feiten baseert. En daar zijn conclusies uit trekt.

Wat heeft dit nu met de klanten te maken? Gilding adviseert zijn lezers vooruit te lopen op de toekomst. Die biedt namelijk alleen nog maar ruimte aan ondernemingen die minimaal klimaatneutraal zijn. Dus voor mij is de vraag: is de betere klant de klant aan wie ik nu (nog eventjes) heel veel kan verdienen? Of is die klant een bedrijf waar ook in de toekomst plaats voor is? Denk heel even aan een economie zonder fossiele brandstoffen. En denk dan eens welke van uw klanten daar nog in zouden passen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven