WILL 2014: 100 vrouwen en een man

Delen:

teken-vrouwEen enigszins ontwrichtende ervaring. Dat is de juiste omschrijving voor de sensatie die de verslaggever ervoer op het moment dat hij afgelopen vrijdag de zaal in het Amsterdamse Mövenpick Hotel binnenliep waarop dat moment de ruim 100 aanwezigen van de Advanced Leadership Programme for Women in Law & Leadership (WILL 2014) aan het lunchen waren. Ruim 100 vrouwen die met elkaar een bepaalde energie uitstraalden die voor hem als enige man in het gezelschap een hele nieuwe ervaring opleverde. Iets van ‘oooh, zo voelt het dus als je als vrouw in een mannengezelschap binnenkomt’.

Het bracht hem direct in de juiste sfeer. Iets dat alleen maar versterkt werd, toen iedereen goed en wel zat, gezellig onderling pratend, het introductiefilmpje gestart zag en alleen maar harder begon te praten, om maar boven het geluid van het filmpje te kunnen komen. Het zou een andere middag worden dan gebruikelijk, zo was meteen duidelijk. Iets dat nog eens bevestigd werd door een van de sprekers die constateerde dat in het afgelopen decennium vrouwen zich ook qua presentatie hebben ontworsteld aan het clichébeeld dat succesvolle vrouwelijke professionals in dezelfde saaie outfit als hun mannelijke collega’s moeten zijn gehuld: “Wat zie ik hier prachtige vrouwelijke vrouwen!”

WILL is een voortvloeisel uit de Round Tables die opleider OSR al houdt sinds 2004; die mettertijd uitgroeiden tot het Women Leadership Programme dat als doel heeft jonge vrouwelijke advocaten verder te helpen hun ambities waar te maken. Onder meer door een mentorprogramma waarbij jonge advocates worden gekoppeld aan een partner van een ander kantoor. En met succes. Inmiddels zijn 100 vrouwen getraind en onder meer daardoor kan zich maar liefst 36% van de aanwezigen partner noemen.

OSR had een mooi gezelschap succesvolle rolmodellen bij elkaar weten te krijgen. Wolters Kluwer CEO Nancy McKinstry, TomTom-topvrouw Corinne Vigreux, zakenvrouw van het jaar Heleen Dura – van Oord en prinses Mabel van Oranje, om er enkelen te noemen. De inhoud van hun bijdragen was zonder uitzondering positief: het gaat de goede kant op, steeds meer organisaties zien het nut in van divers samen gestelde teams, vrouwen durven zich steeds meer als vrouwen te gedragen, hun sterke punten te ontwikkelen en te profileren in plaats van mannelijk gedrag te imiteren.

Klein steentje in het water was de bijdrage van De Brauw partner Lokke Moerel. Zij vindt dat de vooruitgang lang niet snel genoeg gaat, dat de advocatuur en daarmee ook de Advocatenorde tekort schieten in hun initiatieven daar iets aan te doen, ze constateerde dat de jongere generatie het gender-issue niet als een echt issue ziet of als iets dat te maken heeft met feminisme, een onderwerp waar een hele negatieve connotatie aan vasthangt en weigert een duidelijk standpunt in te nemen in de discussie rond work-life balance. Een bijdrage die hier en daar tot wat gemor leidde in de wandelgangen: “Als ze het dan zo goed meent met de belangen van vrouwen, waarom neemt ze dan  niet wat meer initiatief in het grootste mannenbolwerk van de advocatuur, namelijk De Brauw”, zo viel deze kanttekening samen te vatten.

Het mocht allemaal de pret niet drukken. De middag was zeer geslaagd, de aansluitende netwerkborrel evenzeer en dat de Mr.-verslaggever opnieuw als enige man mocht aanzitten bij het diner is eveneens  vermeldenswaard. Al was de prijs die hij hiervoor moest betalen aan de hoge kant, namelijk langdurig te worden onderworpen aan een kruisverhoor over het thema waarom er nog steeds geen ‘fashion & shopping’ sectie in Mr. bestond.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven