WODC: advocaat bij politieverhoor biedt meerwaarde

De gang van zaken rond de bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor van een verdachte verloopt over het algemeen goed, zo blijkt uit onderzoek van het WODC. Wel is een aantal praktische verbeteringen mogelijk.

Delen:

Depositphotos_160959624_s-2019-bce00dae
beeld: Depositphotos

Na jarenlang gesteggel hebben verdachten van een strafbaar feit sinds 1 januari 2016 recht op bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor.
Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat de organisatie hiervan en de werkprocessen van de betrokken partijen over het algemeen goed verlopen. De knelpunten hebben vooral te maken met het wachten op het verhoor en de praktische afstemming tussen de advocaat en de politie.

Verklaring correct opgenomen

Het WODC heeft voor het onderzoek ruim 1.150 strafpiketadvocaten geënquêteerd. Het merendeel van hen vindt het ingevoerde recht van meerwaarde. Een belangrijke reden is dat zij er nu voor kunnen zorgen dat de verklaring van de verdachte correct in het proces-verbaal wordt opgenomen. Daarnaast kunnen zij door hun aanwezigheid voorkomen dat druk op de verdachte wordt uitgeoefend en zijn ze beter op de hoogte van het dossier. Het helpt hen ook bij het opbouwen van een vertrouwensband met de verdachte en het bieden van morele steun.
Aanvullende gesprekken met advocaten en politieambtenaren ondersteunen het overwegend positieve beeld, aldus de onderzoekers. Problemen worden vooral ervaren op het gebied van het inplannen van vervolgverhoren en het rekening moeten houden met de agenda van de advocaat.

41% zonder advocaat

Overigens blijkt uit een analyse van 375 processen-verbaal van verhoren dat 41 procent van de verdachten helemaal geen advocaat inschakelt, vaak omdat ze het zelf niet nodig vinden. 23 procent maakt alleen gebruik van consultatiebijstand; de verdachte spreekt dan alleen voorafgaand aan het verhoor een advocaat.

Positieve noot

De Nederlandse Orde van Advocaten noemt het op Twitter een ‘positieve noot’ dat uit het onderzoek blijkt dat aanvankelijke praktische problemen rond de bijstand bij het politieverhoor niet van structurele aard lijken. De NOvA zal na bestudering van het onderzoek over de implicaties ervan in gesprek gaan met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven