Yaël-Naomi van den Born (HBN Law & Tax) over ‘mi ta bai check’

Yaël-Naomi van Den Born (23) studeert Franse Taal en Cultuur en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Ze verwacht in juni 2022 af te studeren. Ze liep een kantoorbrede stage bij HBN Law & Tax (HBNLT) op Curaçao, van november tot en met december 2021.

Delen:

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik wilde graag kennismaken met de advocatuur buiten Nederland. Daarnaast: een stage lopen op Curaçao met 30 graden in de winter leek mij geen straf 😉 . Van alle advocatenkantoren die Curaçao rijk is, sprak HBN Law & Tax mij het meeste aan. Allereerst wegens het feit dat HBNLT meerdere vestigingen kent. Amsterdam, Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint-Maarten: je vindt er een HBNLT vestiging. Daarnaast spreekt ook de combinatie van Law & Tax mij aan van deze werkgever. Al met al: het hoge internationale gehalte en de mate van full service maakte dat ik bij HBNLT koos om te solliciteren voor een student-stage.

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Van te voren had ik verwacht dat het Nederlandse recht erg overeen zou komen met, al dan niet direct toepasbaar zou zijn op, het recht op Curaçao. Deze verwachting is gedeeltelijk uitgekomen. Het klopt dat alle jurisprudentie uit het Koninkrijk der Nederlanden binnen de verschillende jurisdicties van het Koninkrijk geldig, en aldus toepasbaar, is. Echter, de wetgeving is niet 1 op 1 toepasbaar. Bepaalde delen van het BW komen overeen, maar voor een groot deel kent Curaçao haar eigen wet- en regelgeving; bijvoorbeeld in de vorm van Landsverordeningen en Landsbesluiten.

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat? Moest je je stage vanuit thuis doen?
Gedurende de twee maanden dat ik op Curaçao verbleef, was het aantal COVID-19 besmettingen laag. Er mocht dan ook ‘gewoon’ op kantoor worden gewerkt. Desondanks waren er wel minder medewerkers op kantoor dan gebruikelijk. Met de mensen die op kantoor werkten, was het erg gezellig! Al met al heb ik dan ook weinig nadeel ondervonden van het stage lopen tijdens de Coronacrisis.

Wat moet je zoal doen?
Aan de ene kant volbracht ik de meer ‘klassieke’ student-stagiair taken, zoals uitzoekvragen en memo’s schrijven. Echter waren er ook genoeg andere opdrachten, zoals het opstellen van concept processtukken, het bezoeken van de Curaçaose Kamer van Koophandel om stukken in te zien van de wederpartij en het vergaren van parlementaire stukken bij overheidsinstanties.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Wat ik niet snel zal vergeten, zijn de uitstapjes met de altijd vrolijke en gastvrije bode, Charles. Charles brengt (onder andere) processtukken van en naar de Rechtbank en cliënten. Niet zelden vraagt hij de student-stagiaire(s) om gezellig mee te gaan, waarbij hij altijd een langer ritje maakt om bepaalde delen van Willemstad te laten zien en hierover te vertellen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Achteraf gezien, had ik mij graag van te voren wat meer verdiept in de lokale cultuur en wat basis Papiaments geleerd. Ondanks dat ik al twee keer eerder op Curaçao was geweest, ben ik er achter gekomen dat ik eigenlijk schrikbarend weinig van de cultuur af wist. Als toerist ervaar je een plek simpelweg heel anders dan wanneer je voor langere tijd in het buitenland gaat werken en verblijven.

Oh ja, als ik het had kunnen veranderen was ik liever niet ziek geweest tijdens het HBNLT-Kantoorweekend. Ik schijn een heel leuk (uiteraard Coronaproof!) vierdaags feest te hebben gemist…

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Grootste blunder: Stel je voor, je leest de zinsnede: ‘mi ta bai check’. Ook al heb je geen enkele kennis van het Papiaments, waarschijnlijk kun je hier toch iets uit opmaken in de richting van ‘ik…check’. Dat klopt, de letterlijke vertaling hiervan is namelijk ‘ik ga het checken’. Ik had dit licht echter eventjes niet gezien, en ik ben dan ook het kantoor van een partner binnengelopen om deze vier woorden te laten vertalen. Auwts…

Grootste succes: Gedurende dat mijn stage zich vorderde, merkte ik dat ik van de advocaten steeds meer het vertrouwen won en daardoor lastigere (en dus leukere) opdrachten kreeg. Dit maakte de student-stage steeds uitdagender en lonender.

Wat is je meest gedenkwaardige ervaring, en kun je daar wat meer over vertellen?
Tijdens een van mijn eerste dagen mochten mijn mede-stagiaire en ik gelijk mee naar een kort geding zitting. Tijdens het wachten voor de zittingszaal, stond de advocaat met wie wij mee waren heel gezellig te kletsen en te lachen met een andere advocaat. Ook beide cliënten waren amicaal met elkaar in gesprek. Mijn mede-stagiaire en ik dachten dan ook dat de advocaten en cliënten samen één procespartij vormden. Toen wij eenmaal de zaal betraden bleek echter dat dit de wederpartij was. Tijdens de zitting ging het er juridisch fel aan toe, maar zodra de zitting over was en wij de zaal weer uit waren, was iedereen wederom vriendschappelijk met elkaar in gesprek.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Zeker! Ik vond het ontzettend verfrissend om een ander soort advocatuur te zien. Daar advocaten in Nederland vaak vooral werken binnen hun ‘eigen’ rechtsgebied, zijn de (meeste) advocaten op Curaçao haast te bestempelen als een soort ‘vliegende keeps’, die werkzaam zijn binnen meerdere rechtsgebieden. Dit maakt het werk naar mijns inziens afwisselend en levendig.

Waar denk je over tien jaar te staan?
Over tien jaar hoop ik even geboeid nieuwe uitdagingen en zaken aan te pakken als dat ik dat nu doe!

 

 

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven