Tijdens de tentoonstelling ‘Leven en Willekeur’, door Stichting Harry van Kruiningen, zijn er twee lezingen. Prof. dr. Georges Martyn, rechtshistoricus aan de Universiteit Gent, trapt af op donderdag 12 september, en op dinsdag 17 september is het de beurt aan dr. Els Kloek, die universitair (hoofd)docent was aan de Universiteit Utrecht en leiding gaf aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.
Ook is er op 12 en 17 september een rondleiding mogelijk in de Rechtbank Amsterdam.
Lezingen
Martyn adviseert en schrijft over kunst, erfgoed en recht en is ere-advocaat en ere-plaatsvervangend rechter. Het onderwerp van zijn lezing tijdens de tentoonstelling is recht(spraak) en grafische kunst, en gaat van Joost de Damhouder (1507-1581) tot Andy Warhol (1928-1987).
Kloek studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In haar studietijd was ze betrokken bij acties om aandacht te vragen voor vrouwen in de geschiedenis. Als universitair (hoofd)docent aan de Universiteit Utrecht hield ze zich vooral bezig met de geschiedenis van vrouwen en het gezin. Tussen 2003 en 2022 gaf Els Kloek leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. In haar lezing ‘Rechtspraak en Vrouwengeschiedenis’ zal zij ingaan op ‘historische sensaties’ in haar zoektocht naar sporen van vrouwen uit het verleden in gerechtelijk materiaal.
De lezingen zijn kosteloos toegankelijk. Meer informatie is hier te vinden.