2017: Spannend jaar voor rechtspraak

Delen:

Frits Bakker
Frits Bakker

Het wordt een spannend jaar voor de Rechtspraak in Nederland. Niet alleen omdat verplicht digitaal procederen stapsgewijs wordt ingevoerd en de Tweede Kamerverkiezingen eraan komen, maar ook omdat veel medewerkers van de gerechten hun baan verliezen door de digitalisering. Dat zei voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op donderdag 12 januari.

Bakker noemde het slagen van de digitaliseringsoperatie Kwaliteit en Innovatie (KEI) belangrijk voor het vertrouwen van de burger in de rechtspraak. KEI moet de rechtspraak toegankelijker, sneller en efficiënter maken. Bakker: “Burgers hebben niet langer hun advocaat nodig om hun eigen dossier te volgen.”

Tegen mensen die hem vragen of KEI foutloos zal verlopen, zegt hij steevast: “Ik weet één ding zeker: het gaat niet voor honderd  procent goed. Maar er mag niet te veel fout gaan.”

Als KEI is ingevoerd kan de Rechtspraak niet achterover leunen, meent Bakker. “KEI is niet meer dan een basis voor innovatie.” Hij voorspelt dat big data van grote invloed zullen zijn op de ontwikkelingen binnen de rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven