2Doc kijktip: Vrijgesproken, maar toch veroordeeld

Delen:

beeld: Depositphotos

Kleuterjuf Magalie Alpaerts stond één jaar voor de klas. Toen werd ze beschuldigd van kindermisbruik. In de documentaire Zouden ze het weten worden de schrijnende gevolgen van onterechte beschuldigingen zichtbaar.

Woedende ouders staan aan de schoolpoort van De Blokkendoos. Aan de media vertellen ze dat hun kinderen de laatste tijd vreemd gedrag vertonen, of dat ze gewurgd zouden zijn tijdens het middagdutje. Juf Magalie is volgens hen de boosdoener. Ze zou kinderen van vier tot zes jaar seksueel hebben misbruikt. De leerkracht, die op dat moment slechts 23 jaar oud is, ziet de ernst van de zaak eerst niet in. Het zijn roddels die wel overwaaien. Tot ze zich voor de Belgische rechtbank moet verantwoorden.

Een helse procedure van drie jaar volgt. Alpaerts wordt vrijgesproken in eerste aanleg, maar er wordt hoger beroep ingesteld. Het is voor haar een periode van enorme angst. Wat als een van de rechters zich bedenkt en haar toch schuldig bevindt? Net als vele ouders die mee zijn gegaan in de beschuldigingen? Uiteindelijk krijgt ze in hoger beroep gelijk. Ze lijkt door het Belgische gerechtshof verlost, maar niets is minder waar. Pas daarna merkt ze dat de juridische bevrijding, geen bevrijding van de volksopinie met zich meebrengt.

In de documentaire vertelt de voormalige juf over haar psychische problemen als gevolg van de beschuldigingen. Ze denkt aan zelfmoord en moet zich laten opnemen. In 2019 keert ze terug naar het onderwijs. Aanvankelijk gaat het haar goed af, maar ze kan de meningen van ouders niet verkroppen. De angst dat zij haar alsnog veroordelen is te groot. Alpaerts kiest ervoor om haar passie, het onderwijs, achter zich te laten.

Valse aangifte

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vijf procent van alle aangiftes inzake seksueel misbruik vals zijn, en volgens rechtspsycholoog André de Zutter zullen deze cijfers weinig verschillen met Nederland. Met een vrijspraak komt er een einde aan het juridische verhaal. Maar het vertrouwen terugwinnen van de maatschappij is misschien nog wel een groter obstakel. Het oordeel van de rechter lijkt dan van ondergeschikte waarde: ongeacht of de verdachte wordt vrijgesproken, hij zal toch door de maatschappij veroordeeld worden. En de angst blijft, ook voor Alpaerts. “Je hebt gewoon mensen die nog steeds het verhaal geloven en die echt geloven dat er iets is gebeurd. En ik ben heel erg bang dat er ouders zijn die dat ook denken. En, ja… dat de ouders mij gewoon gaan lynchen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven