3x nuttig leesvermaak!

In een van mijn eerdere blogs voor Mr. Studenten heb ik tips gegeven voor leuke series, films en soortgelijk vermaak. Deze keer iets anders! Ik heb laatst namelijk een aantal echt leuke en interessante juridische artikelen gelezen, die ik graag met jullie wil delen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Aanrader 1. L. van der Geld, ‘Waarom The Firm wel een familiestatuut kan gebruiken’

De auteur van dit artikel constateert dat familiebedrijven tegenwoordig steeds vaker over een zogenaamd familiestatuut beschikken. In zo’n familiestatuut zijn de interne verhoudingen over gedrag, structuur en cultuur geregeld tussen familieleden. Na een turbulent interview met Oprah Winfrey, zo constateert de auteur, is het misschien ook raadzaam voor The Firm om ook een familiestatuut op te stellen, als zij die niet al hebben. Dit artikel is een interessante en grappige uiteenzetting over het fenomeen familiestatuut, waarover zelfs Napoleon Bonaparte beschikte.

Aanrader 2. B. de Hart, ‘’Ras’ en ‘gemengdheid’ in Nederlandse jurisprudentie’

Dit artikel kwam ik tegen in de laatste editie van Ars Aequi (net als het vorige artikel) en schrok mij eerst af vanwege de nare titel. Ik ben echter blij het gehele artikel toch te hebben gelezen. Ik vond het interessant en verrassend. Ik wist namelijk helemaal niet welke rol het ras in de geschiedenis van onze jurisprudentie heeft gehad. Ondanks dat recht afhankelijk is van de plaats, tijd en sociale context (zoals de auteur ook benadrukt), is het wel heel interessant en verhelderend om te lezen. De auteur hoopt met haar onderzoek naar dit fenomeen de eigen rol van de rechtsgeleerdheid te onderzoeken met betrekking tot het denken over ras, kolonialisme en slavernij.

Aanrader 3. L. van den Bosch & R. Jansen, ‘Gedwongen pensionering van rechters: een verouderde norm?’

Rechters kunnen niet ontslagen worden, althans niet zomaar. Een grote uitzondering is de leeftijd. Immers als rechters zeventig jaar worden, moeten rechters gedwongen met pensioen. De auteurs van dit artikel betogen dat het anders moet en anders kan. Vanwege de coronacrisis is het voor rechters nu wel mogelijk om tot en met drieënzeventig jaar het ambt uit te oefenen. Ondanks dat deze discussie al redelijk oud is, geeft het wel weer stof om over na te denken. Immers het wemelt in het parlement ook van zeventigjarigen.

Genoeg nuttig leesvoer dus! Het voordeel van het lezen van artikelen is dat je op een makkelijke, snelle en toegankelijke manier je horizon kan verbreden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top