5 redenen om een loopbaancoach (‘career coach’) te nemen

Soms is het nodig om even bij een derde je verhaal te doen. En bevestiging te krijgen van wat je eigenlijk wel wist. Of te zoeken naar het onbekende. Robert de Wilde over de waarde van een loopbaancoach, mocht je gedwongen of ongedwongen vertrekken bij je werkgever.

Delen:

2011_Robert_Depositphotos_111664108_s-2019-82214730

Ooit kreeg ik van mijn vader een gesprek met een heuse coach. Mijn carrière leek tijdelijk gestrand. Er was me na drie jaar gevraagd om te vertrekken bij mijn oude (top) advocatenkantoor (dat top moet ik erbij schrijven om aan te tonen dat ik al op een hoog niveau zat en dat ik dus nog steeds geen mislukkeling was!) Hij zat in zijn blazer/dasje achter een bureau. Uitzicht op de door tuinarchitect aangelegde tuin met prunussen. Cactusje in de vensterbank – fotootje van de vakantie in Zweden met het gezin, niet te gek. Hij had de uitstraling van vriendelijke huisarts, die me zou helpen met een hardnekkige uitslag. Toen ik mijn verhaal had gedaan – drie jaar hard gewerkt, nu mot ik weg, ik twijfel of ik wel geschikt ben voor ‘t vak – weet ik niet meer precies wat hij zei.

Wel kan ik me, nog steeds, na meer dan twintig jaar, dat ene zinnetje herinneren. Hij zei het peinzend: “Nou, ik zou als ik dit allemaal hoor eigenlijk niet weten waarom je geen prima advocaat zou kunnen zijn!”

Het was belangrijk voor me, zo eigenaardig als het gesprek achteraf ook was. Daarna vertrok ik naar de Antillen, waar ik een mooie tijd kreeg als advocaat. Hij gaf mij steun.

Kennelijk is het soms is het nodig om even bij een derde je verhaal te doen. En bevestiging te krijgen van wat je eigenlijk wel wist. Of te zoeken naar het onbekende. En nu heb ik zelf zoveel mensen bijgestaan in hun professionele keuzes.

Reden 1. Kwijtraken negatieve energie

Het zou naïef zijn om te verwachten dat je nog steeds die gelukkige en/of optimistische persoon bent die je nieuwe collega’s graag om zich heen hebben. Er is misschien veel gebeurd. Misschien draag je negatieve energie met je mee. Daarom is het goed om eerst wat dingen op een rijtje te zetten met een sparring partner. Om negatieve energie kwijt te raken. Om het hoofd leeg te maken. Misschien heb je wel tevergeefs strijd gevoerd om je baan te behouden. Of ben je teleurgesteld in wat je meemaakte in je oude baan. Als loopbaancoach heb je bepaalde oefeningen die gebruikt worden voor dit proces.

Reden 2. Op zoek naar nieuwe baan

Brainstorm samen met een coach, mentor of sparring-partner en zet op een rijtje wat je successen zijn. Waar begin je? Als je op zoek bent naar een nieuwe baan moet je stappen maken. Het kan helpen om iemand naast je te zitten, die je helpt met de brei van mogelijkheden, ambities en sluimerende plannen. Het opdelen van taken in maand-week-dag helpt bijvoorbeeld om helderheid te krijgen in wat je op dit moment te doen hebt. Lange termijn en korte termijn. Een coach houdt je scherp en kan je ter verantwoording roepen als je taken niet uitvoert.

Veel klanten onderschatten daarnaast zichzelf! Dat is mijn inzicht na jaren van coaching. Als je samen met een ander, een coach, mentor of sparring-partner, op een rijtje zet wat je successen zijn, kom je erachter dat je veel meer waard bent dan je denkt.
Dat levert dus al geld en plezier op.

Reden 3. Wie ben je echt

Verder is het belangrijk om eens goed te kijken naar wie je echt bent: je waarden en drijfveren in het leven. Een goede coach is intuïtief en zal je gids kunnen zijn. Als mijn loopbaancoach een nog wat actievere aanpak had gehad, zou ik misschien nog beter zijn geweest in sollicitatiegesprekken en had ik mijn latere uitdagingen in mijn nieuwe werk op de Antillen anders aangepakt (waaronder grenzen stellen en zwakheden onderkennen).

Loopbaancoaches spelen soms kleine rollenspelen met klanten, om gesprekken te oefenen. Meestal zijn dit de meest hilarische onderdelen van het traject.

Reden 4. De wereld wordt digitaler

Heb je een goede LinkedIn-account? (Millennials of jonger mogen dit overslaan). Klopt je verhaal? Niet iedereen is goed in zichzelf verkopen. Een ander kan dat misschien beter voor je doen: cv schrijven, brieven beoordelen en je sterkte onder woorden brengen. Een soort persoonlijke copywriter.

Ervaring leert dat als je jaren in dezelfde corporate omgeving hebt gezeten, dat je digitale cv niet op orde is. Daar had je reden toe. Je had een baan. Teveel hengelen naar werk op LinkedIn voelde (misschien) niet goed. Met als gevolg onduidelijke verhalen, slechte foto’s en gefragmenteerde weergave van je vaardigheden en successen. Het is goed om dat nog eens te bekijken en aan te scherpen.

Goede coaches zijn gewend om zichzelf te verkopen. Er zijn er immers veel, en ze moeten zich onderscheiden. Zij kunnen beter onder woorden brengen dan jijzelf wat jouw sterke punten zijn. Daar kan je van profiteren.

Reden 5. Stressmanagement

Niemand wil een gestresst of opgebrand teamlid. Bij loopbaancoaching is het een ingrediënt om klanten te leren omgaan met stress. Er zijn veel manieren om te ontstressen – ademhalingsoefeningen, positieve ‘self-talk’, ontspanningsoefeningen. Voeding en slaap. Welzijn moet soms worden aangeleerd. Heb je koffie nodig om wakker te worden? Hoe is je slaap en wat zijn je eetgewoonten? Veel sporten is niet hetzelfde als veel energie hebben: het vlammetje van de energie kan langzaam uitdoven terwijl je dagelijks hardloopt. Dat weten topsporters met een burn-out.

Robert de Wilde is coach van professionals & MfN mediator en voormalig advocaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven