5 tips | Haal het meeste uit je bachelor

Delen:

Het nieuwe collegejaar is alweer een maand op gang. Voor mij is de bachelorfase officieel achter de rug, maar vele studenten zitten er nog middenin. In deze bijdrage tips voor (nieuwe) rechtenstudenten om je te helpen het meeste uit je bachelor te halen.

Tip 1. Reflecteer vanaf het begin

Probeer allereerst al in de bachelorfase na te denken over wat je na je studententijd zou willen doen. Behaal je vakken niet alleen voor het halen van je diploma, maar bedenk ook welke vakken je leuk vindt. Natuurlijk kun je een bepaalde voorkeur hebben, maar het is goed om open te staan voor meerdere rechtsgebieden. Na het volgen van een aantal vakken kun je voor jezelf bepalen welke vakken je voorkeur hebben en welke vakken je minder leuk vindt en waarom. Nadat je een idee hebt van de vakken die je leuk vindt, kun je gaan kijken naar welke masters of werkplekken je interessant lijken.

Tip 2. Sluit je aan bij een studievereniging

Of je nou in het eerste jaar zit of later in de bachelor, sluit je aan bij een studievereniging. Ik merkte tijdens mijn bachelor dat een studievereniging meerdere voordelen had. Je leert medestudenten kennen en je breidt door middel van verschillende evenementen (zoals kantoorbezoeken, lezingen en pleitavonden) je netwerk uit. Je komt regelmatig in de gelegenheid om op een informele manier contact te leggen met mogelijke werkgevers.  Ook kun je de evenementen gebruiken om je (sociaal of juridische) vaardigheden te verbeteren.

Tip 3. Loop stage

Zit je in je tweede of derde jaar en heb je een rustige periode, loop stage. Een stage is de ideale manier om een kijkje in de keuken te nemen bij toekomstige werkplekken. Tijdens een stage kun je goed beoordelen of je de werkzaamheden en/of de werkplek leuk vindt. Ook als je niet tevreden bent is het goed dat je stage hebt gelopen. Dan weet je in ieder geval wat je niet bevalt. Daarnaast willen werkgevers vaak dat je kunt motiveren waarom je daar solliciteert. Een stage helpt enorm bij het motiveren van jouw keuze voor een bepaalde functie of werkplek.

Tip 4. Daag jezelf uit met minors

Je minor is de ideale manier om onderwerpen te verkennen die niet of weinig aan bod komen tijdens de bachelor. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een fiscale minor te doen. Ook kun je ervoor kiezen om een minor te volgen aan een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. Mijn tip is om een minor te volgen over een onderwerp dat je interessant lijkt, maar waar je nog niet zo veel vanaf weet. Daag jezelf uit!

Tip 5. Geniet!

Tot slot, maar misschien wel een van de belangrijkste: Geniet! Probeer echt te genieten van je studententijd. Hoe belangrijk een goede cv, een sterk netwerk en mooie cijfers ook zijn, je hebt er niks aan als je tijdens je studie niet een beetje geniet. Hoe jij het beste geniet is geheel aan jezelf, maar probeer in ieder geval een goede balans te vinden.

Wil je meer tips? Lees wat ‘de oude(re) garde’ jou voor advies geeft, in de rubriek Those were the days.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven