6 tips voor het schrijven van je scriptie

Delen:

beeld: Depositphotos

Het schrijven van de scriptie is waarschijnlijk het meest stressvolle moment tijdens de bachelor fase. Geen paniek, hieronder vind je een aantal ondersteunende tips zodat ook jij succesvol je scriptie kan inleveren.

Plots moet je een heel onderzoek doen, een opzet maken, een betoog schrijven met bevindingen en standpunten. En dan komt ook nog het gebruiken van heel véél bronnen om de hoek kijken. Tijdens het schrijven van je scriptie ga je door veel verschillende fasen, zo kennen we het onderzoek, het lezen van oneindig veel jurisprudentie en literatuur, en dan nog de drempel om te beginnen met schrijven. Hoelang moet ik ermee bezig zijn? Hoe verdeel ik de hoofdstukken? En nog belangrijker, waar moet ik beginnen? Het schrijven heeft misschien meer tijd nodig dan verwacht. Hoe schrijf je nu een goede scriptie wanneer de eindstreep nog zo ver weg lijkt of je geen idee hebt hoe je nu verder moet? Geen paniek, hieronder vind je een aantal ondersteunende tips zodat ook jij succesvol je scriptie kan inleveren!

Tip 1. Houd de bronnen bij tijdens het schrijven en verzamel al je scriptiemateriaal

Tijdens het verzamelen van al je bronnen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Daarom is het heel belangrijk om vanaf het begin alles al bij te houden. Je kan bijvoorbeeld een logboek maken waarin je gebruikte zoektermen opschrijft en welke bronnen je daarmee gevonden hebt. Plaats de bronnen die je gebruikt ook gelijk in de voetnoten en zet hier voor jezelf duidelijk bij welke paginanummers of rechtsoverwegingen je in je scriptie gebruikt. Zo vergeet je aan het einde, wanneer alles door elkaar lijkt te lopen, niet welk stukje tekst uit welke bron komt.

Tip 2. Schrijf je scriptie in delen

Vaak ben je na een tijd schrijven niet meer zo scherp, waardoor er onnodig fouten worden gemaakt en zinnen niet altijd even lekker blijken te lopen. Het is belangrijk dat je regelmatig in stukjes aan je scriptie werkt. Kijk er liever vaker naar in kortere tijdsframes dan een paar keer hele dagen ermee bezig te zijn. Als je je scriptie in een paar dagen in een keer eruit probeert te rammen, zul je veel fouten over het hoofd zien. Door regelmatig eraan te werken kijk je er elke keer met een frisse blik naar. Zo voorkom je een heleboel fouten in jouw stuk. Laat daarom ook altijd een paar dagen ruimte over vóór de deadline, op deze manier kijk je er nog een allerlaatste keer met een frisse blik naar en ontdek je fouten waar je in eerste instantie overheen had gekeken.

Tip 3. Lever altijd een volledig concept in

In alle drukte van het schrijven lijkt het verleidelijk om deadlines voor het inleveren van een concept even over te slaan om door te kunnen werken. Maar het is juist belangrijk om van elke feedbackmoment gebruik te maken. Daarom is het ook heel goed om regelmatig contact te hebben met je scriptiebegeleider. Het lijkt misschien niet nodig, maar hoe meer je vooraf inlevert, hoe meer feedback je krijgt. En daarmee des te meer je kan verbeteren. Een begeleider is er tenslotte om je te ondersteunen bij het schrijven van je scriptie.

Tip 4. Weet je nog niet veel over jouw onderwerp? Zoek dan veel actualiteiten op

Een scriptie schrijven over een onderwerp waar je niet veel van weet of dat je niet echt interessant vindt is ontzettend lastig. Het voelt snel als saai en daarvan word je minder productief. Probeer daarom veel actualiteiten te lezen over jouw onderwerp. Zo begrijp je misschien een bepaalde problematiek achter het onderwerp meer en komt het ook wat meer tot leven. En zo heb je misschien ook nog een leuke opening voor in je inleiding kunnen vinden.

Tip 5. Zoek een aantal voorbeeldscripties online

Vooral tijdens de bachelorfase is het lastig om voor te stellen hoe een scriptie eruit moet zien. Universiteiten plaatsen vaak een voorbeeldscriptie en de beoordeling van die scriptie online. Lees dit eens door, dan kan je ook gelijk zien waar docenten bij het nakijken op zullen letten. Ook kun je vaak op andere websites veel scripties van andere studenten vinden. Een aantal scripties globaal bekijken kan waarschijnlijk helpen bij het opdoen van inspiratie voor jouw eigen indeling, en het kan helpen bij de beeldvorming van hoe een scriptie eruit moet zien.

Tip 6. Laat je scriptie altijd lezen door iemand die niets van het onderwerp weet

Natuurlijk is het nodig dat je zelf regelmatig je stukken naleest, maar een scriptie moet goed te begrijpen zijn voor anderen. Laat bijvoorbeeld een studiegenootje of je ouders het lezen. Als zij jouw scriptie makkelijk begrijpen, dan is jouw verhaal goed navolgbaar. Dan kun je jouw verhaal zo duidelijk mogelijk op papier zetten. Ook kunnen anderen misschien een paar taalfouten ontdekken die je zelf in eerste instantie niet zag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven