Aanpak drank en drugs in jeugdgevangenis

Delen:

Jongeren die in de gevangenis zitten, gebruiken daar drugs en drinken alcohol. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil met inzet van drugshonden, speekselanalyses en blaastests het drank- en drugsgebruik in de jeugdgevangenis gaan aanpakken. Dat heeft de minister maandag geschreven aan de Tweede Kamer.

Ruim een kwart van de jongeren drinkt in de gevangenis, blijkt uit onderzoek dat de Universiteit Utrecht heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Justitie. Van de 155 jongens die de onderzoekers ondervroegen, gaf bijna twee derde aan in de jeugdgevangenis cannabis te hebben gebruikt.

Evenveel jongeren gaven aan dat ze al blowden voordat ze in de cel belandden. Wel gingen ze in de gevangenis minder drinken en gebruikten ze minder harddrugs dan toen ze nog op vrije voeten waren. Jongeren die in de gevangenis belanden, gebruiken daarvoor al veel meer drugs dan de doorsnee middelbare scholier en beginnen er eerder mee.

Hirsch Ballin wil niet alleen meer gaan doen om te voorkomen dat de jeugdige gedetineerden aan de drank en drugs zitten, ook zet hij in op behandeling. Zo kan worden voorkomen dat de jongeren opnieuw in de verleiding komen om te gebruiken nadat ze de gevangenis hebben verlaten. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven