Aantal meldingen kindermishandeling tijdens lockdown iets toegenomen

Hebben de coronamaatregelen invloed op huiselijk geweld en kindermishandeling? Het NSCR bracht het aantal meldingen, het aantal casussen, de melder en de vermoedelijke aard van het huiselijk geweld in kaart. Resultaat: vanaf de eerste lockdown zijn burgers (vooral buurtbewoners) belangrijkere melders geworden, maar het aantal meldingen is niet veel veranderd.

Delen:

Aantal meldingen kindermishandeling tijdens lockdown iets toegenomen - Mr. online
Foto: Salman Hossain Saif/Unsplash

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) vergeleek de Veilig Thuis-gegevens over huiselijk geweld in 2020 met die van 2019. In 2020 werden iets minder meldingen gedaan bij Veilig Thuis als in 2019: 120.395 tegenover 126.807. Het aantal meldingen over kindermishandeling nam iets toe: 38,8 procent in 2020 tegenover 36,2 procent in 2019. De cijfers staan in het onderzoek Stay home, stay safe?

Iets meer kindermishandeling

(Ex-)partnergeweld en/of kindermishandeling nam vooral tijdens de eerste lockdown toe: 68,1 procent in 2020 versus 62,0 procent in dezelfde periode in 2019. Geweld tegen ouders en ouderenmishandeling kwam in 2020 ongeveer even vaak voor als in 2019, met een kleine toename in de eerste lockdown: 3,7 procent in 2020 versus 3,0 procent in dezelfde periode in 2019. De restcategorie werd juist kleiner, zoals geweld tussen broer en zus.

Buurtbewoner is meer gaan melden

Hoewel er in vergelijking met 2019 dus geen substantiële verschillen werden gevonden in het aantal meldingen, blijkt dat er wel verschillen zijn in wie de melding doet bij Veilig Thuis. Hoewel professionals nog altijd de belangrijkste melders zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling, zijn burgers vanaf de eerste lockdown belangrijkere melders geworden. Dit geldt met name voor buurtbewoners: 30,9 procent in 2020 versus 25,1 procent in 2019. De landelijke campagne ‘Huiselijk geweld in Coronacrisis’, die er specifiek op is gericht buurtbewoners aan te sporen om actie te ondernemen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling, heeft mogelijk bijgedragen aan meer alertheid onder burgers.

Beperkte sociale contacten

Ook kunnen COVID-19-maatregelen (thuiswerken, thuisblijven) ertoe hebben geleid dat burgers vaker huiselijk geweld hebben gehoord of gezien en daardoor ook vaker een melding hebben gemaakt. En door de beperkte sociale contacten hebben familieleden van directbetrokkenen (15,4 procent in 2020 versus 18,5 procent in 2019) en personen uit het sociale netwerk van directbetrokkenen (8,4 procent in 2020 versus 11,6 procent in 2019) minder snel vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen signaleren en melden.

Lees hier het volledige onderzoek.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven