Forse daling notariële akten in 2023

Het aantal gepasseerde notariële akten daalde in 2023 met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt de KNB. Met 1.723.812 stuks is zelfs sprake van het laagste aantal akten in vijf jaar tijd. Het aantal hypotheekakten daalde het hardst: met liefst 33 procent.

Delen:

beeld: Depositphotos

De daling in 2023 komt na een aantal jaar van flinke stijgingen in het aantal gepasseerde notariële akten. In zowel 2020 als 2021 werden records neergezet. Die trend keerde in 2022 al om.

Huizenmarkt

Uit de cijfers van KNB blijkt dat naast hypotheekakten ook het aantal overdrachtsakten hard terugliep, met zo’n 16 procent. De daling in het totale aantal gepasseerde notariële akten komt dan ook net als in 2022 hoofdzakelijk door de lastige omstandigheden op de huizenmarkt.

Kortstondige opleving

Afgelopen jaar liep de rente sterk op. Als gevolg daarvan konden mensen minder geld lenen voor de aanschaf van een woning en daalde het aantal verkochte woningen. Dat het aantal gepasseerde notariële akten lager zou liggen dan in 2023, was dan ook geen verrassing, al was er in het najaar nog wel sprake van een – zij het kortstondige – opleving.

Meer testamenten

Tegenover de dalingen in hypotheek- en overdrachtsakten staat een stijging van het aantal notariële akten op familierechtelijk vlak. Zo steeg het aantal testamenten met zo’n 7 procent tot 343.221 stuks. 219.695 mensen sloten daarnaast een levenstestament af; liefst 15 procent meer dan een jaar eerder. Dit was echter onvoldoende om de dalingen in hypotheek- en overdrachtsakten te compenseren.

Decembermaand

December was traditiegetrouw weer de drukste maand bij de notaris. Afgelopen jaar passeerde het notariaat in december zo’n 205.000 notariële akten, zo’n 12 procent van het jaartotaal. Dat betekent overigens alsnog een daling van 8 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven