ABN AMRO verkoopt niet-Nederlandse activiteiten van Fortis Commercial Finance

Delen:

ABN AMRO verkoopt de niet-Nederlandse activiteiten van Fortis Commercial Finance (FCF) aan BNP Paribas Fortis. FCF was voorheen onderdeel van Fortis Bank België. Het Nederlandse gedeelte van FCF blijft onderdeel van ABN AMRO en zal worden geïntegreerd in ABN AMRO Commercial Finance.

Adviseurs ABN AMRO Bank NV:
De Brauw Blackstone Westbroek (Paul Cronheim, Arne Grimme, Lennard Keijzer, Samantha Brinkhuis, Judica Krikke, Douwe Groenevelt), ABN AMRO Corporate Finance & Capital Markets, Leonardo & Co

Adviseurs BNP Paribas Fortis:
Allen & Overy (Brussel: Wouter van de Voorde), BNP Paribas Corporate Finance (Paul Kuipers)

Paul Cronheim en Lennard Keijzer, dealmakers voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Deze transactie betreft een interessante deal tussen partijen met een lange historie. Fortis Bank Nederland is tegenwoordig onderdeel van de ABN AMRO Groep en Fortis Bank België van BNP Paribas Fortis. Beide voormalige Fortis onderdelen hadden nauwe banden met de Fortis Commercial Finance activiteiten die in deze transactie centraal stonden.

Een ander interessant aspect van deze transactie was dat koper en verkoper allebei banken waren en dus in sterk gereguleerde omgevingen opereerden. Dit aspect speelde bijvoorbeeld ook bij de twee carve-outs die nodig waren om de transactie tot stand te brengen. In de eerste plaats de carve-out van FCF Groep uit ABN AMRO. Alhoewel FCF Groep behoorlijk stand-alone was, waren er toch diverse carve-out aspecten die tussen partijen moesten worden afgestemd, inclusief op het gebied van IT en funding. Zoals bekend is een goede IT voorziening een primaire levensbehoefte van iedere onderneming die werkzaam is in de financiële sector. De tweede carve-out was de separatie van FCF Nederland uit FCF Groep. FCF Nederland wordt onderdeel van ABN AMRO Commercial Finance. Belangrijkste aspect hierbij was dat FCF Groep aanwezig is in dertien landen en actief in nog meer, met veel klanten die diensten afnemen in meerdere landen, waaronder vaak zowel Nederland als andere landen.

Bij deze transactie hebben wij intensief met ABN AMRO Corporate Development samengewerkt. ABN AMRO Corporate Development werkte met een klein, efficiënt deal team, primair bestaande uit Constant Lambers en Daan Hendriks. Zodoende konden wij slagvaardig samenwerken, ook met Charles Spaan en zijn team van ABN AMRO Corporate Finance en Mark Pensaert en Ben Coumans van Leonardo & Co. Deze transactie was een van de eerste transacties waarin ons nieuwe kantoor in Brussel ook nadrukkelijk betrokken was.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven