Achterstand in de rechtspraak weg met deze maatregelen?

Er is een achterstand in de rechtspraak. Deze achterstand heeft met verschillende dingen te maken en zorgt ervoor dat burgers langer moeten wachten op een uitspraak van de rechter. Welke maatregelen worden genomen om de achterstand van Nederlandse rechtspraak weg te werken?

Delen:

Foto: Depositphotos

De achterstand in de rechtspraak heeft onder andere te maken met het tekort aan rechters waar Nederland mee te kampen heeft en met de coronacrisis. Door de coronacrisis alleen al moesten 16.000 misdrijfzaken worden uitgesteld. Vervelend, maar gelukkig  zijn er maatregelen getroffen om de achterstand in de Nederlandse rechtspraak weg te werken.

In 2019 is al afgesproken dat de rechtspraak meer geld van de overheid krijgt. Het gaat om zo’n 95 miljoen euro per jaar voor de komende drie jaar. Dit geld is voornamelijk bedoeld om het tekort aan (juridische) medewerkers op te lossen en de last van de toegenomen zaakzwaarte op te vangen. Zeker 11,9 miljoen euro gaat naar innovatie en digitalisering van de rechtspraak. Veel procedures kunnen namelijk sneller en efficiënter online worden afgehandeld. Volgens de voorzitter van de Raad van de Rechtspraak, Henk Naves, moet iedereen binnen de rechtspraak dan ook zijn of haar verantwoordelijkheid nemen in dit moderniseringsproces.

Het rechterstekort zorgt er ook voor dat veel zaken langer op de plank blijven liggen dan de bedoeling is. Er worden wel nieuwe rechters opgeleid maar die kunnen niet meteen worden ingezet. Er zouden volgens Naves zo’n 200 extra rechters moeten bijkomen in Nederland om het tekort weg te werken. Omdat de rechtspraak daar niet op kan wachten worden nu ook gepensioneerde rechters ingezet om zittingen te doen.

Ten slotte mag het Openbaar Ministerie meer zaken zelf afhandelen, bijvoorbeeld door middel van een schikking. Dit scheelt een hoop aan administratie, voorbereiding en tijd. Met deze maatregel moet wel voorzichtig worden omgegaan, we moeten uitkijken dat het OM niet op de stoel van de rechter gaat zitten, aldus Soeteman, voorzitter Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Deze maatregelen zullen ongetwijfeld helpen bij het versnellen van rechtspraak, zonder de rechterlijke macht meer te belasten. Op de uiteindelijke resultaten van deze maatregelen moet nog even worden gewacht. In 2022 heeft de rechtspraak het volle extra belastinggeld kunnen benutten en als het goed zijn alle uitgestelde zittingen door COVID-19 dan ingehaald.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven